Suuret elokuvastudiot haastettu oikeuteen musiikin väärinkäytöksistä USA:ssa

28.5.2015 15:37

Musiikki on elokuville yhtä tärkeää kuin jokin hahmo tai hahmojen välinen dialogi. Esimerkiksi Tappajahain tuttua teemaa käytetään upeasti uhkaavan ilmapiirin luomiseen.

Musiikki on vielä suuremmassa roolissa kesäkuun 26. päivä ensi-iltansa saavassa mahtavassa It Follows -kauhuleffassa. Kasarielektro-henkinen musiikki on ahdistavaa, painostavaa ja useasti jopa pelottavaa, mutta aina täydellisesti sovitettu elokuvan kohtauksiin. Musiikista vastaa 28-vuotias Disasterpeacena tunnettu muusikko, joka todellakin sanelee elokuvan tunnelman.

The American Federation of Musicians of the United States and Canada haastaa Sonyn, Paramount Picturesin, Universalin ja Walt Disney Picturesin oikeuteen ”vanhojen soundtrack-kappaleiden uusiokäytön väärinkäytöksistä”. THR:n mukaan kyse on siitä, että studiot ovat käyttäneet vanhojen leffojen kappaleita ja soundtrackeja uusissa leffoissa enemmän kuin ovat luvanneet tai ovat niistä maksaneet.

Palataanpa vielä takaisin Tappajahaihin. Sen teema on elokuvahistorian tunnetuimpia – ja samalla käytetyimpiä. Usein tätä teemaa käytetään esimerkiksi painottamaan jotain vitsiä: veden alla on jotain pelottavaa, joka ei oikeasti olekaan pelottavaa. Muusikoita edustava taho väittää, että kappaleita on käytetty vastoin alkuperäisiä sopimuksia. Muusikot haluavat estää tulevat väärinkäytökset.

THR:n haltuunsa saamassa haasteessa on hyviä esimerkkejä väärinkäytöksistä:

Titanicissa kuultua musiikkia käytettiin myös Keinoja kaihtamatta -komediassa minuutin ja 10 sekunnin verran. The Office -tv-sarjassa kuullaan 47 sekuntia Die Hardia ja 30 sekuntia Meduusan verkko -leffan musiikkia. 18 sekuntia Tappajahain teemaa käytetään Pienin painajainen perheessä -komediassa. 33 sekuntia Cast Away – tuuliajolla -elokuvan musiikkia kuullaan Morsiusneidoissa ja 35 sekuntia Taistelu apinoiden planeetasta -klassikosta kuullaan Argossa… ja niin edelleen.”

Tämä on todella tuttua Hollywoodissa. Koko kiista juontaa juurensa ”rajoitetut poikkeustapaukset” -nimisestä porsaanreiästä, joka määrittelee, että studiot voivat käyttää maksimissaan 2 minuuttia jo nauhoitettua musiikkia ilman lisämaksua artist(e)ille (tai maksaa tietty sopimuksessa määritelty summa uusiokäytöstä).

Vaikea tapaus jokaiselle osapuolelle. Elokuvat saattavat muuttua tulevaisuudessa, mikäli studiot tuomitaan näistä väitetyistä väärinkäytöksistä.

Alla Hei me lennetään -komedian Tappajahai-laina.

Lähde: Cinema Blend

(Episodi/NI)

Lisää luettavaa