Tiesitkö tämän kulttisarjasta – 20 kiinnostavaa Doctor Who -faktaa

Ensi vuonna julkaistaan kauan odotettu Doctor Whon 10. tuotantokausi. Tässä 20 faktaa suositusta brittisarjasta.

8.11.2016 09:39

1. Alkuperäistä sarjaa on yhteensä 24 kautta, jotka on tehty vuosina 1963–1989. Ensimmäisen kauden aivan ensimmäiset alkuperäisten jaksojen nauhat ja muutama toisen kauden ensimmäistä jaksoa on joko tuhottu tai kadonnut kokonaan.

2. Sarjassa tohtoria (The Doctor) on näytellyt jo 13 eri henkilöä.

3. Jokaisen 45 minuuttia kestävän jakson kuvaamiseen menee useasti kolme viikkoa. Tunnin kestävien jaksojen kuvaamiseen voi mennä jopa kuukausi.

4. Tuotannosta ja käsikirjoituksesta vuonna 2005 vastannut Russell T. Davies on myöhemmin kehittänyt Doctor Whon kaksi oheissarjaa Torchwood sekä The Sara Jane Adventures.

5. Doctor Whon 50-vuotisspesiaali rikkoi Guinnessin ennätyksen suurimmasta samanaikaisesta lähetyksestä ympäri maailmaa.

6. Yhdeksännen tohtorin (Christopher Eccleston) avaruusaluksen ja aikakoneen Tardiksen lavastuksen rakentamisessa kesti yli seitsemän viikkoa. Samainen lavaste myytiin Lontoossa noin yhdellätoista tuhannella eurolla vuonna 2010.

7. Itkevät enkelit (The Weeping Angels) eivät suinkaan ole patsaita, vaan ihmisiä joiden täytyy pysyä hyvin paikoillaan. Yhtä enkeliä on näytellyt Sarah Louise Maddison kausilla 5, 6 ja 7.

8. Peter Capaldi, joka esittää sarjassa kahdettatoista tohtoria, oli pienestä lähtien sarjan suuri fani.

9. Steven Moffat, Doctor Whon nykyinen käsikirjoittaja, ajatteli alun perin yhdennentoista tohtorin rooliin kausille 5, 6 ja 7 paljon vanhempaa henkilöä.

10. Peter Capaldin mukaan 12. tohtorin asu on saanut inspiraationsa tyyli-ikonilta ja rokkistaralta David Bowielta.

 

doctor_who-bmji0otm4mzg2of5bml5banbnxkftztgwmju5odm5ode-_v1_sy1000_cr0015031000_al_

11. Heti kun 10. tohtorin näyttelijä David Tennant sai tietää saavansa tohtorin roolin Doctor Whon toisella tuotantokaudella, hän oli kysynyt innostuneena ”Saanko pitkän liehuvan takin?”

12. David Tennantin lähdettyä sarjasta, hän toimi BBC:n animoidun sarjan Puu fu Tomin, Twigin äänenä.

13. Matt Smithin näytellessä yhdettätoista tohtoria hän teki 12 tunnin työpäiviä 10 kuukauden ajan.

14. Kymmenettä tohtoria näytellyt David Tennant on esittänyt elokuvassa Harry Potter ja Liekehtivässä pikari Bartemius Kyyry Junioria.

15. Tohtorin vaimon River Songin nimi kiinaksi käännettynä on Jiang Song, joka tarkoittaa tervetullutta sadetta (The Welcome Rain), joksi Riveriä kutsutaan myös sarjassa.

16. Sekä Matt Smith (11. tohtori), että Peter Capaldi (12. tohtori) ovat loukanneet polvensa kuvauksien aikana ja joutuneet sairaalaan vakavien polvivammojen takia.

17. Peter Capaldi esitti vuonna 2014 karhuherra Paddingtonista tehdyssä elokuvassa kärttyistä naapuria Herra Currya.

 

doctor_who-bnzq3mtkwmdewm15bml5banbnxkftztcwnjy1mdu1na-_v1_

18. Sekä Karen Gillan että Peter Capaldi ovat esiintyneet sarjassa aiemmin Fires of Pompeii nimisessä jaksossa neljännellä tuotantokaudella ennen suuria roolejaan 11. tohtorin kumppanina ja 12. tohtorina.

19. Alex Kingston, Tohtorin vaimon River Songin näyttelijä on syntynyt vuonna 1963, jolloin Doctor Who ilmestyi ensimmäisen kerran.

20. Sanat ”Dalek” (Yksi tohtorin arkkivihollisista) ja ”Tardis” (tohtorin avaruusalus ja aikakone) ovat nykyään niin yleisiä sanoja, että ne löytyvät Oxfordin englannin kielen sanakirjasta.

Koonnut: TET-harjoittelija Sini Pirttikangas

Lisää luettavaa