YouTube-hitti Las Palmas kokonaisuudessaan Episodin mukana tulevalla dvd:llä

24.8.2011 14:43

Lyhytelokuva Las Palmas, jossa ohjaaja Johannes Nyholmin vuoden ikäinen tytär esittää humalaista ja huonosti käyttäytyvää turistia, on jo todellinen YouTube-hitti. Elokuvan traileri on katsottu yli 11 miljoonaa kertaa.

Elokuva nähdään ensimmistä kertaa kokonaisuudessaan Episodin mukana tulevalla dvd:llä, jossa esitellään pohjoismaisia humoristisia lyhytelokuvia.

Johannes Nyholm, miten sait idean Las Palmasiin, ja millaisissa olosuhteissa se toteutettiin?

– Olin silloin isyyslomalla. Olin niin lumoutunut tyttäreni energiasta ja hyväntuulisuudesta, että saatoin vain istua ja katsoa ihastellen kun hän söi, joi, leikki ja nukkui. Ensin ajattelin kuvata yhden päivän elämästämme. Yhden päivän hänen kanssaan isyyslomalla – aika vaatimatonta. Mutta joka päivä kun käynnistin kameran, jotain tuntui puuttuvan. Sitten aloin muuttaa asioita hänen ympärillään ja sovitin hänelle vaatteita.

Mikä oli päämääräsi kun teit Las Palmasin?

– Se on ennen kaikkea rakkaudentunnustus tyttärelleni.

Mikä oli suurin haaste elokuvan tekemisessä, taiteellisesti ja käytännön kannalta?

– Jo varhain ymmärsin miten tärkeää on ohjata ilman että todella ohjaa. Alussa minulla oli useita ideoita siitä, mitä elokuvassa pitäisi tapahtua. Mutta tajusin että olisi parempi vain antaa tyttäreni olla vapaasti. Sitten sain oikeita reaktioita ja todellista energiaa. Siten tarina mukautui ja perustui riippuen siitä, mikä sattui olemaan hänen mielialansa.

Miten käytät huumoria Las Palmasissa?

– Se on klassista slapstick-komediaa, jossa pullot särkyvät ja pöydät kaatuvat. Mittakaavalla leikittelyä – jossa pieni ihminen leikkii aikuista – voi myös pitää koomisena ja absurdina.

Mitä Las Palmas sinulle itsellesi merkitsee?

– On ollut hauskaa että ihmiset nauravat sille ja ovat ottaneet sen omakseen. Palkinto, jonka voitin [Göteborgin elokuvajuhlilla] sisälsi 800 000 kruunua, ja sen myötä sain taloudellisen pohjan seuraavalla elokuvalleni. Loppurahoitus tuli myös osittain mahdolliseksi Las Palmasin suuren menestyksen ansiosta. Toisaalta minulla on vähemmän vapaa-aikaa valtavan mediakiinnostuksen takia.

Haastattelu: Mads Suldrup ja Thomas S. Sejersen / Filmmagasinet Ekko

Lisää luettavaa