Benicio Del Toro heitti haasteen

Olen suuri elokuvafani ja yksi lempinäyttelijöistäni on Benicio Del Toro.

Viime viikolla katsoessani elokuvaa Raakalaiset (2012) päätin, että harjoitteluni loppuun mennessä olen katsonut kaikki elokuvat, joissa Benicio Del Toro on mukana. Harjoitteluni alkoi 18.1. ja olen nyt jo ehtinyt katsomaan muutaman: Epäillyt, Saalistaja, Raakalaiset ja Sicario. Olin myös ennen harjoitteluani katsonut Del Toron elokuvia, mutta nekin olisi tarkoitus katsoa tämän 10 viikon jakson aikana uudestaan.

Fanitukseni alkoi nähtyäni elokuvan 21 grammaa, jonka jälkeen monista elokuvista tutut kasvot saivat nimen: Benicio Del Toro. Hänen karismaattisuutensa ja persoonalliset kasvonsa olivat jääneet mieleen jo aiemmin, mutta elokuvan nähtyäni ihastuin myös valtavasti miehen näyttelijätaitoihin. Elokuva on edelleen yksi suosikeistani.

Benicio Del Toro on 48-vuotias puertoricolaissyntyinen näyttelijä, joka tunnetaan mm. elokuvista Epäillyt, Traffic ja Snatch. Hän on voittanut parhaan miessivuosan Oscarin roolisuorituksestaan elokuvasta Traffic. Hänellä on myös merkittävä rooli tämän vuoden alussa ensi-iltaan tulleessa elokuvassa The Perfect Day.

Benicio Del Toron sanotaan usein olevan samannäköinen kuin Brad Pitt, ja olen itse samaa mieltä. Muistan sanoneeni joskus hänen näyttävän vanhalta Brad Pittiltä, vaikka todellisuudessa Pitt on neljä vuotta Del Toroa vanhempi.

Aloitan Del Toro -haasteen kertomalla neljästä elokuvasta, jotka olen jo ehtinyt katsoa:

usual_suspects_del_toro

Epäillyt (
The Usual Suspects 1995)
Kaksi Oscaria voittaneessa rikosdraamassa Benicio Del Toro teki läpimurtoroolinsa Fred Fensterinä. Elokuvan on ohjannut Bryan Singer ja käsikirjoittanut Christopher McQuarrie. Elokuva kertoo laivalla tapahtuneesta ammuskelusta, jonka ainoa eloonjäänyt Verbal (Kevin Spacey) kertoo poliiseille mitkä asiat johtivat kyseiseen verilöylyyn. Epäillyt on tunnettu karmaisevasta loppukäänteestään.

Fred Fenster poikkeaa hyvin paljon Benicio Del Toron muista rooleista. Fensterin outo aksentti ja mumiseva puhetapa tuovat elokuvaan hyvää huumoria. Puhetapa oli Benicion oma idea, johon ohjaaja tykästyi. Fenster on ehdottomasti yksi suosikeistani Benicio Del Toron hahmoista.

Pidän elokuvasta paljon. Tarina muuttuu koko ajan jännittävämmäksi. Elokuvassa on paljon kuuluisia kohtauksia ja repliikkejä, jotka jäivät mieleen. Loppukäänteen jälkeen teki mieli katsoa elokuva heti uudestaan.

Elokuva on tällä hetkellä IMDb:n Top 250 -listan sijalla 25.

sicario_movie

Sicario (2015)
Huumesodasta kertovaa Sicariota pidetään yhtenä viime vuoden parhaimmista elokuvista. Emily Bluntin esittämä FBI-agentti Kate Macer joutuu taistelemaan omien moraaliensa kanssa tullessaan siirretyksi salaiseen tehtävään, jossa kaikkea ei tehdä ihan oppikirjojen mukaan. Sicariossa Del Toro on Katen pomo, synkkä ja salaperäinen Alejandro, joka janoaa kostoa miehelle, joka tappoi hänen perheensä.

Monet sanovat Benicio Del Toron ansaitsevan Oscarin suorituksestaan, mutta ehdokkuutta roolista ei kuitenkaan tullut. Roolisuoritus on todella hyvä, ja Del Toro on täysin omassa elementissään näytellessään Alejandroa. Emily Blunt ja Benicio Del Toro nähtiin yhdessä myös elokuvassa The Wolfman.

Benicio Del Toron hahmolla Alejandrolla oli aluksi paljon enemmän vuorosanoja, mutta Del Toro halusi lisätä hahmonsa mysteerisyyttä poistamalla lähes 90 prosenttia repliikeistään. Ohjaaja Denis Villeneuven (Vangitut) mukaan idea oli hyvä, ja hän näki hahmon hiljaisuuden vahvuutena.

Elokuvaan täytyy keskittyä kunnolla saadakseen siitä kaiken irti. Karujen alku- ja loppukohtausten väliin mahtuu paljon hienoja toimintakohtauksia ja Katen näkökulmasta kerrottua tarinaa.

benicio-hunted

Saalistaja (
The Hunted 2005)
Oscar-voittajien Tommy Lee Jonesin ja Benicio Del Toron tähdittämä Saalistaja on karu tarina ihmismielen heikkoudesta ja yksinäisyydestä. Del Toron hahmo Aaron Hallam on USA:n armeijan kouluttama tappaja, joka tappaa työkseen niitä joita muut eivät uskalla. Hän kokee työssään paljon kauheuksia ja pian hän ei osaakaan jättää tappamista vain työaikojen sisäpuolelle. Hän alkaa piileskellä niin metsässä kuin kaupungissakin tappaen konemaisesti viattomia. Hänen murhattuaan neljä metsästäjää, FBI kääntyy hänet kouluttaneen L.T. Bonhamin (Jones) puoleen. Näin alkaa hitaasti etenevä takaa-ajo Hallamin tappaessa veitsellään kaikki, jotka tulevat hänen vapautensa tielle.

Juoni ei ole kovin ihmeellinen mutta pitää aluksi tiukasti otteessaan. Lupaavan alun jälkeen elokuva oli helppo katsoa loppuun vaikka se puolen välin jälkeen alkoi huonontua.

En osaisi kuvitella päärooleihin ketään muita kuin nämä kaksi, jotka onnistuvat pitämään elokuvan mielenkiintoisena. Tykkään elokuvasta enemmän kuin odotin, mutta se huononee kovaa vauhtia loppua kohden. Elokuvan ohjaaja William Friedkin (Manaaja) onnistuu tekemään kissa- ja hiirileikistä jännittävän ilman sen suurempia toimintakohtauksia.

Benicio Del Toron hahmo on jälleen hyvin vähäsanainen ja synkkä, mutta selkeällä elekielellään ja vahvoilla ilmeillään hän onnistuu roolissaan loistavasti. Välillä elokuvassa unohtaa Hallamin olevan kylmäverinen tappaja ja lähes toivoo hänen pääsevän karkuun Del Toron tuodessa hahmon toisen puolen esiin.

Haluan katsoa elokuvan vielä ainakin kerran saadakseni selkeän kuvan siitä.

savages

Raakalaiset (
Savages 2012)
Oliver Stonen ohjaamassa elokuvassa kaksi omaa marihuanabisnestä pyörittävää nuorta miestä joutuu ongelmiin meksikolaisen huumekartellin kanssa. Chonilla (Taylor Kitsch) ja Benillä (Aaron Taylor-Johnson) on muutakin yhteistä kuin bisnes, nimittäin tyttöystävä Ophelia (Blake Lively). Huumekartellin pomo, Elena (Salma Hayek), haluaa liittää poikien bisneksen omaansa ja kieltävän vastauksen seurauksena kidnappaa Ophelian. Ben ja Chon saavat avukseen vanhan ystävänsä, korruptoituneen poliisin (John Travolta) taistelussaan kartellia vastaan. Elokuvassa on karuun maailmaan yhdistetty rakkaustarina Chonin ja Benin pohtiessa kuinka pitkälle he ovat valmiita menemään tyttönsä vuoksi.

Benicio Del Toro näyttelee Elenalle uskollista Ladoa, joka kiusaa välillä Beniä ja Chonia ja välillä suljettuun huoneeseen lukittua Opheliaa. Del Toron rooli on melko pieni mutta merkittävä, ja taas kerran hän todistaa olevansa täydellinen valinta huumekartellista kertovaan elokuvaan. Lado on karu ja pomolleen uskollinen hahmo, jolle tappaminen ei ole ongelma. Psykopaattimaisella Ladolla on myös perhe, mutta perhe-elämän yhdistäminen rankkaan työhön osoittautuu hankalaksi.

Elokuva perustuu Don Winslow’n samannimiseen romaaniin. Monet ovat sanoneet Blake Livelyn olleen huono valinta villin ja huumeriippuvaisen Ophelian rooliin. En ole lukenut kirjaa, mutta luulen että hahmosta olisi voitu saada paljon enemmän irti eri näyttelijän avulla. Toisaalta Ophelian rooliin haluttiin kaunis näyttelijä, ja sitä ruskettunut vaaleaverikkö Blake Lively kyllä on.

Toiminnan ystävät saattavat pitää elokuvasta yllättävän paljon, mutta sujuvaa tarinaa ja kiinnostavaa juonta etsivien kannattaa harkita kahdesti.


Ida Suomalainen