Kolumni: Kevin Spaceyn korttitalo on kaatunut – mitä tapahtuu House of Cardsille?

Vuonna 2013 alkanut House of Cards on ensimmäisiä Netflix-alkuperäistuotantoja ja samalla yhtiön kulmakiviä. Kevin Spaceyn tapaus heitti kuitenkin synkän varjon sarjan ylle.

Kohu alkoi lokakuun lopulla, kun näyttelijä Anthony Rapp väitti joutuneensa Spaceyn ahdistelemaksi vuonna 1986, jolloin Rapp oli 14-vuotias.

Spacey halusi painaa asian villaisella vedoten huonoon muistiinsa ja humalatilaansa. Kohu kuitenkin paheni entisestään, ja syytöksiä alkoi tulla pian lisää.

House of Cardsin Francis Underwood on noussut Spaceyn tunnetuimmaksi rooliksi. Sarjaa on ilmestynyt viisi kautta. Kohun alkaessa kuudennen kauden tuotanto oli jo käynnissä, ja kaksi jaksoa oli kuvattu. Kuudennen kauden oli arvioitu tulevan katsottavaksi kesällä 2018.

Pian ahdistelusyytösten tultua julkisuuteen Netflix ilmoitti, että kuudennen kauden tuotanto keskeytetään  Sekä Netflix että sarjaa tuottavaa Media Rights Capital -yhtiö ilmoittivat, että Spacey saa potkut sarjasta.

Sarjan viimeiseksi jäävä kuudes päätettiin tehdä loppuun ilman Spaceyn esittämää Francis Underwoodia. Hahmo joko kuolee tai häviää kuvioista, ja keskitytään Robin Wrightin esittämään Claire Underwoodiin.

Itse asiassa voi olla melko helppoa jatkaa ilman Francisia, koska sarja jäi juuri sopivaan kohtaan.

Jo ennen Spaceyn kohua arveltiin, että Claire alkaisi kuudennella kaudella rikkoa neljättä seinää samaan tapaan kuin Francis. Sen Claire itse asiassa teki jo aivan viidennen kauden lopulla, kun hän otti ohjat Valkoisessa talossa ja sanoi: ”On minun vuoroni.”

Alun perin uumoiltiin, että kuudes kausi jää kokonaan tekemättä, ja House of Cards loppuu ennen aikojaan viidenteen kauteen. Sarjan parissa kuitenkin työskentelee kolmesataa ihmistä, jotka olisivat jääneet vaille työtä siinä tilanteessa. Varietyn mukaan tuottajat eivät halunneet rangaista sarjan parissa työskenteleviä ihmisiä Spaceyn tekojen takia.

Spin off -sarjaakin on väläytelty. Kokonaan uusi sarja keskittyisi Doug Stamperin hahmoon. Stamper on Valkoisen talon poliittinen neuvonantaja, jota esittää Michael Kelly.

Pari muutakin ideaa spin offiksi on nostettu esiin. Washington Herald -lehden toimittajahahmot Janine Skorsky ja Tom Hammerschmidt saattavat saada oman sarjansa. Kolmas vaihtoehto on siirtää tapahtumat Wall Streetille, ja keskushahmoksi nostetaan miljonääri ja liikemies Raymond Tusk tai hänen kaltaisensa henkilö. Spin off -sarja olisi luonteva jatko viimeiseksi jäävän kuudennen kauden jälkeen.

Spaceyltä meni House of Cardsin lisäksi toinenkin Netflix-työ. Spaceyn piti esittää pääosaa Gore Vidalista kertovassa elokuvassa, joka on nyt hyllytetty. Lisäksi Ridley Scott kuvasi uudelleen All the Money in the World -elokuvansa kohtaukset, joissa Spacey oli mukana, ja Christopher Plummer vaihdettiin J. Paul Gettyn esittäjäksi.

Spacey todennäköisesti ei saa Hollywoodissa töitä pitkään, pitkään aikaan. House of Cards sen sijaan jatkuu vielä yhden kauden verran. Spin offin myötä osa hahmoista saattaa jäädä elämään pidemmäksikin aikaa. Spaceyn korttitalo on sen sijaan kaatunut.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Mitä Netflix ajaa takaa uusilla panostuksillaan? Uudesta sisällöstä suuri osa on japanilaista animaatiota