Kolumni: Mitä Netflix ajaa takaa uusilla panostuksillaan? Uudesta sisällöstä suuri osa on japanilaista animaatiota

Netflix haluaa tuottaa entistä enemmän omaa sisältöä.

24.11.2017 15:15

Netflixillä on mennyt viime vuosina hyvin, ja menestyksen myötä yhtiöllä on myös valtavasti varoja. The Verge kirjoittaa, että striimiyhtiö aikoo ensi vuonna sijoittaa peräti 8 miljardia dollaria alkuperäisiin tuotantoihin.

Netflixille kulunut vuosi on ollut erittäin hyvä. Se on saanut tilaajia odotettua enemmän, ja osakekurssi on noussut. Siksi sillä on varaa satsata uuteen sisältöön enemmän kuin alun perin suunniteltiin.

Netflixiä kohtasi takaisku, kun Disney-konserni yllättäen päätti lopettaa yhteistyön sen kanssa. Netflixillä on Disneyn kanssa sopimus siitä, että Disneyn, Pixarin ja Marvelin elokuvat tulevat teatterikierroksen jälkeen katsottavaksi Netflixiin. Disney kuitenkin päätti perustaa oman striimipalvelun, ja vuoden 2019 jälkeen Star Wars -elokuvat ja monet muut suosikkinimikkeet jäävät pois Netflixin valikoimasta.

Tämän varjolla onkin täysin ymmärrettävää, että Netflix haluaa satsata omaan sisältöön. Se tulee kalliiksi mutta takaa riippumattomuuden. Netflixin pyrkimyksenä on se, että puolet koko katalogista olisi yhtiön omaa tuotantoa.

Mutta millaiseen sisältöön Netflix on sitten päättänyt satsata? Ei House of Cardsin tai Stranger Thingsin tyyppisiin sarjoihin vaan animeen. Luit oikein. Animeen.

Netflixin sisältöjohtaja Ted Sarandos on paljastanut, että 8 miljardin dollarin potista käytetään suuri osa peräti 30 uuteen animesarjaan. Lisäksi tarkoitus on tuottaa 80 alkuperäiselokuvaa.

Anime on suosittu lajityyppi nuorten katsojien keskuudessa, ja Netflix haluaa kääntää sen ystävät oman sisältönsä pariin. Jo tänä syksynä Netflixissä ilmestyi kuusiosainen animesarja Neo Yokio, jossa on kuuluisia animetekijöitä ja tunnettuja ääninäyttelijöitä, kuten Jaden Smith, Jude Law ja Susan Sarandon. Samaan kategoriaan kuuluu alkuperäiselokuva Death Note, joka perustuu suosittuun mangaan, ja jonka pääosaa esittää Willem Dafoe.

Netflixin ongelmana on viime aikoina ollut se, että laatu maksaa, ja jotkut sarjat ovat tulleet aivan liian kalliiksi. Esimerkiksi Baz Luhrmannin sarja The Get Down maksoi peräti 12 miljoonaa dollaria per jakso. Historiallinen suurtuotanto Marco Polo ja Wachowskin sisarusten Sense8 maksoivat 9 miljoonaa dollaria jaksolta. Bloodlinen hintalappu oli 7 miljoonaa jaksolta. Moninkertaisia summia tavallisiin televisiotuotantoihin verrattuna. Kaikki nuo kalliit sarjat onkin nyt lopetettu, kun yhdestäkään ei tullut riittävän suosittua. Onkin todennäköistä, että Netflix haluaa jatkossa olla tarkempi tuotantokustannusten suhteen, ja vaikka animesarjojenkaan tuotanto ei ole halpaa, niin tuollaisia summia niihin ei käytetä.

Animen lisäksi on siis tulossa peräti 80 alkuperäiselokuvaa, mikä edesauttaa pyrkimystä saada puolet katalogista omaksi sisällöksi. Ja ehkä jonain päivänä Netflixin sisällöstä lähes kaikki on omaa tuotantoa. Siinä vaiheessa monia vaivannut ongelma on ratkennut. Kun kaikki sisällöstä on Netflixin omaa, myös kansainväliset oikeudet ovat yhtiön hallussa eikä maarajoituksista tarvitse välittää. Saattaa koittaa aika, jolloin Netflixistä katsotaan vain sen alkuperäissarjoja ja -elokuvia. Tuolloin Yhdysvalloissa, Suomessa ja kaikkialla maailmassa samat nimikkeet ovat katsottavissa samaan aikaan. Tähän Netflix varmasti pyrkii, ja sitä myös käyttäjät odottavat hartaasti.

 

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Striimaaminen on halpaa kuin saippua

Lisää luettavaa