Kommentti: Kikkelitön Ghostbusters ei äijiä kiinnosta

Nettisovinistin mielestä naisista ei ole jalkapallokommentaattoreiksi tai haamujengiläisiksi.

19.6.2016 12:00

Palataan ajassa taaksepäin. Kuukausi sitten YouTube-persoona James Rolfe eli AVGN eli Angry Video Game Nerd julkaisi kanavallaan vakavasävyisen videon, jossa hän haukkui tulevan Ghostbustersin näkemättä paskaksi. Hänen mielestään trailerin tehosteet olivat karseita ja vitsit surkeita. Rolfea ärsytti se, että elokuvan nimi on pelkkä Ghostbusters, koska sen vuoksi täytyy aina määritellä, puhummeko me nyt alkuperäisestä vuoden 1984 Ghosbustersista vai vuoden 2016 Ghostbustersista eli ”female-Ghostbustersista”, kuten Rolfe lisäsi. Se oli ainoa kohta videolla, jossa hän tiedosti pääosanäyttelijöiden sukupuolen. Uudet ghostbusterithan ovat naisia!

Aihe ei ole sinänsä uusi. Klassikoleffojen uusintaversiot pitäisi ampua. Miksi kukaan haluaisi tehdä uudelleen Robocopin kun alkuperäinen on täydellinen? No tietenkin siksi, että tutun leffan nimi on jo valmis brändi, tieto uusintaversiosta saa fanikunnan pöhisemään ja uusintaversiot myös useimmiten tuottavat muutaman taalan pankkiin. Ehkä siksi, että alkuperäisen leffan fanit menevät kuitenkin katsomaan sitä silkasta uteliaisuudesta. Vaikka he siis tietävät jo valmiiksi, että leffa on varmasti paska.

Tämä on Rolfen videon pointti: Hän ei aio mennä katsomaan uusinta Ghostbustersia, koska on niin varma sen paskuudesta, ettei halua antaa sen tekijöille senttiäkään, että siitä tulisi hitti. Juuri näin! Nykyaikana katsoja voi äänestää vain jaloillaan. Jos on kyllästynyt katsomaan supersankarileffoja, ei pidä maksaa supersankarileffojen näkemisestä. Helppoa!

Silti on vaikea olla näkemättä Rolfea ja kaikkia hänen mielipiteitään puolustaneita minään muuna kuin internetin syvyyksissä kärvistelevinä kaulaparta-meninisteinä, joille olisi ihan se ja sama, tehdäänkö Ghostbusters uudestaan, kunhan sen pääosassa on äijäporukka. Tulevan Ghostbusters-rebootin traileri on YouTube-historian vihatuin ja syykin siihen on selvä. Ghostbusterit ovat naisia. Mitä ne naiset muka tietää komediasta saati sitten haamujen pyydystämisestä? Mitä nainen tekee miesten EM-fudiksen kommentaattorina? Kaikkeen tähän tarvitaan tietenkin penis.

Tämä on ainoa tapa, jolla Rolfen ja kaikkien muidenkin nettihörhöjen ennaltaehkäisevän täystyrmäyksen voi ymmärtää. Robocopin uusintaversion traileri ei saanut faneilta näin huonoa vastaanottoa. Star Trek Beyondin traileri ei ole saanut näin paljon alapeukkuja, mutta entä jos Robocop ja kapteeni Kirk olisivatkin naisia? Niinpä. Ja koska tämä yksityiskohta tulevassa elokuvassa ei miellytä, tubettajat ja muut nettikommentoijat ovat ruvenneet keksimään kaikenlaisia tekosyitä omalle vihalleen, mutta vaikenemisesta paistaa läpi todellinen ongelma. Naiset.

Nettiviha pistää sapen kiehumaan, koska tässä ennenaikaisessa kritiikissä unohdetaan se, että Paul Feig on yksi 2010-luvun menestyneimmistä komediaohjaajista, ja se, että pääosanesittäjistä Kristen Wiig ja Oscar-ehdokkaanakin ollut Melissa McCarthy edustavat sukupolvensa parhaimmistoa mitä tulee amerikkalaiseen komediaan. (McCarthyn kohdalla tosin varauksin.) Paperilla uudelta Ghostbustersilta on siis lupa odottaa jotain.

En tietenkään voi luvata, että siitä tulee hyvä. Tämä on ollut ongelmani koko ajan, kun päätin ottaa kynän kauniiseen käteen ja puolustaa elokuvaa, jota kukaan ei ole vielä edes nähnyt. Oikeastaan kun asiaa tarkemmin miettii, uusi Ghostbusters kiinnostaa yhtä paljon kuin Robocopin, Turtlesien ja muiden vanhojen franchisien uudelleenlämmittelyt – ei oikeastaan yhtään. Mutta sillä ei ole mitään merkitystä, koska kritiikkini kohdistuu yksinomaan umpimielisiin nettivihaajiin ja sovinisteihin, jotka yrittävät naamioida naisvihansa joksikin ylevämmäksi, tässä tapauksessa klassikkoleffan kelvottoman uusintaversion boikotiksi, jolla ei heidän mielestään ole mitään tekemistä pääosanesittäjien naiseuden kanssa. Saamarin juntit!

Hollywood on tunnetusti julma paikka, mutta erityisen julma se on naisille. Näyttelijättäret tienaavat rutkasti vähemmän kuin miespuoliset vastanäyttelijänsä, jopa silloin kun he ovat elokuvansa keskushenkilöitä ja vakiintuneita tähtiä. Kaiken lisäksi miesnäyttelijät voivat hyvin jatkaa uraansa huipulla isoja palkkasekkejä nostaen, nuoria tähtösiä valkokankaalla deittaillen, samalla kun heidän samanikäiset naiskollegansa on jo pakotettu isoäidin rooleihin.

Jos uusi Ghostbusters olisi iso hitti, se ei olisi hyvä asia vain Sonylle vaan kaikille naiskoomikoille yleensä. Vihdoinkin maailmassa olisi naiskoomikoiden tähdittämä, isolla budjetilla varustettu, erikoistehosteiden täyttämä kesäleffafranchise. Menestys avaisi muitakin ovia. Tämä leffa voi muuttaa asioita.

Vastaavasti Ghostbustersin floppaaminen taas olisi edellisen vaihtoehdon täydellinen vastakohta. Naiset tuomitaan studiopomojen palsussa komediamyrkyksi eikä mitään vastaavaa yritetä ainakaan kymmeneen vuoteen.

Toivottavasti niin ei käy. Siksi minä pyydän teiltä, Paul Feig, Kristen Wiig, Melissa McCarthy ja kumppanit, vain yhtä asiaa: Näyttäkää näille sovinistiluusereille ja tehkää uudesta Ghostbustersista hyvä!

Uusi Ghostbusters saa Suomen ensi-iltansa 22. heinäkuuta 2016.

Joonas Alanne

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @JoonasAlanne

Lisää luettavaa