Leffahörhö maailmalla, osa 1: Hong Kongista King’s Canyonille Australiaan

Matkustaessaan maailmalle leffahörhö suhtautuu usein matkakohteeseensa hieman eri tavoin kuin tavallinen turisti. Hän saattaa ensinnäkin valita matkakohteensa sen mukaan, missä on kuvattu hänen suosikkielokuvaansa tai ainakin hän lähtiessään tarkistaa netistä, olisiko kohteessa jotain mielenkiintoista elokuviin liippaavaa – kuvauspaikkoja, nähtävyyksiä, teemapuistoja tai vaikkapa kauppoja, joiden valikoima erottuu kotikylän tarjonnasta.

Jokainen Hong Kongissa vieraileva turisti varmasti käy katsastamassa maailmankuulun Suuren Buddhan Lantaun saarella. Mutta leffahörhölle tämä ei välttämättä ole ensimmäinen mielenkiinnon kohde. Siinä missä tavallinen turisti ihailee Big Buddhan järkälemäisyyttä, saattaa leffahörhö herkistyä aivan eri tavalla Bruce Leelle pystytetyn patsaan ääressä Kowloonin etelärannassa sijaitsevalla Avenue of Starsilla, jossa omia kätösiään voi sovitella mm. Jet Lin ja Jackie Chanin käsien painaumiin. Vuonna 1973 kuolleen Leen perintö elää Hong Kongissa edelleen vahvana: näyttelijän nimellä markkinoidaan yhtä jos toista kahvista lähtien ja vastaan ei varmasti tule matkamuistopuotia, josta ei buddhapatsaiden ohella voisi ostaa hyllynsä reunalle myös omaa Bruce Lee -patsasta.

1_1_HK_jchanHong Kongin värivalojen loisteessa tallustaessa voi sielunsa silmin helposti kuvitella Chow Yun-Fatin astuvan kadulle pistooli molemmissa käsissä savuten. Tai Jackie Chanin loikkimassa markkinakojun pressukatolta toiselle pahisten kompastellessa katutasossa perässä. Puistossa tai chi -harjoitteita tekevä nainen voisi olla vaikka Maggie Cheung.

Hong Kongista leffahörhö maailmanmatkaajamme siirtyy Australiaan. Tuohon surffauksen, kengurujen, täyteläisen Shirazin, Hemsworthin veljessarjan, Mad Maxin ja Crocodile Dundeen maahan, jossa suurin piirtein kaikki luonnossa liikkuva voi tappaa sinut. Näinhän meitä muunmaalaisia ainakin pelotellaan – maailman kymmenestä tappavimmasta käärmelajista kahdeksan kerrotaan olevan australialaisia, kengät pitää tarkastaa joka päivä myrkyllisten hämähäkkien varalta eikä rantavedessä kahlatessa välty Tappajahai-tunnelmilta.

Surffauksesta puheen olleen, Kathryn Bigelow’n vuonna 1991 ohjaamassa Myrskyn ratsastajat -elokuvassa nähty legendaarinen Bells Beach sijaitsee 86 kilometriä Melbournesta länteen Great Ocean Roadin varrella. Vaikka kyseistä kohtausta ei kuvattukaan Australiassa vaan Yhdysvalloissa, ei tämä estä tuon Patrick Swayzen ja Keanu Reevesin tähdittämän elokuvan ystäviä fiilistelemästä kyseisen rannan aallokossa.

Ehkäpä Melbournen vesijohtovedessä on jotain maagista, sillä kaupungista on kotoisin suuri joukko kauniita (ja myös lahjakkaita) näyttelijöitä. Cate Blanchett, Isabel Lucas, Emily Browning, Eric Bana, puhumattakaan salskeista Hemsworthin veljeksistä. Hyvin eurooppalaiselta tuntuvassa Melbournessa turistina tallustava hereronainen ei malta olla salaa toivomatta, että sattumalta kulman takaa vastaan tulisikin joku Chris tai Liam…

Monelle meistä Australia on kuitenkin yhtä kuin Mad Max. Toukokuussa päästäänkin näkemään, miltä näyttää nykypäivään päivitetty Mad Max. Melbournen ja Sydneyn ympäristössä alkuperäisten elokuvien tunnelmaan pääsee vierailemalla kuvauspaikoilla, joista melkoisen kattava listaus löytyy täältä.

1_2_AU_kingscanyonAustraliassa voi myös matkata elokuvan teemaan läpi maan. Vaikkapa Priscilla, aavikon kuningattaren tyyliin Sydneystä Alice Springsiin, tai Tracksin Robynin tapaan Alice Springsistä Intian valtamerelle. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voi kuitenkin kertoa, että King’s Canyonille (jonne Priscillan retki päättyy) ei kannata lähteä retkeilemään, jos lämmintä on +40. Polun alussa olevat varoitukset kannattaa ottaa tosissaan eikä suomalaisen jääräpäisesti lähteä uhmaamaan luontoa.

Arvatkaa mihin matka vie seuraavaksi? No Sinne! (Josta takaisin ei taitaisi halutakaan…). Tuosta hobittien maasta tarkemmin jossain kevään Episodissa.

Päivi Laajalahti

Kirjoittaja on yli 10 vuotta Episodin avustajana toiminut freelance-toimittaja, joka harrastaa matkailua ja fiilistelyä elokuvien maisemissa

Lue täältä osa 2: Havaijilta Hollywoodiin