Leffahörhö maailmalla, osa 2: Havaijilta Hollywoodiin

Kun leffahörhö matkaa Havaijille, näkeekö hän saaret mielessään romanttisina paratiisisaarina? Vai kuvitteleeko hän näkevänsä sademetsän vehreydessä saalistaan odottavia hirmuliskoja, salaperäisiä voimia, jotka vaanivat hiekkarannalla aurinkoenergiaa kerääviä turisteja tai meren syvyyksistä tuhoa kylvävän kerrostalon kokoisen hirviön? Monimuotoisilla Havaijin saarilla kaikki nämä ainakin tuntuvat mahdollisilta. Romantiikan saa jokainen sitten kehitellä itse.

Hollywoodin trooppisena takapihana tunnettu Havaiji näkyy lukuisissa elokuvissa. Usein se toimii joko romanttisen komedian pääparin matkakohteena tai trooppisen seikkailun tyyssijana. Mieleen tuleekin äkkiseltään vain yksi varsinainen Havaiji-draama, Alexander Paynen ohjaama The Descendants, joka sijoittuu pääasiallisesti Kauain saarelle.

Pääsaari Oahun pohjoisosassa voi vierailla sillä rannalla, jonne Oceanicin lento 815 haaksirikkoutui tv-sarja Lostissa. Mokuleia Beach sijaitsee saaren pohjoisrannalla aivan harrasteilmailuun keskittyneen Dillinghamin lentokentän vieressä. Monille Lostin kuvauspaikoille ei kuitenkaan pääse yhtä helposti yksityisautolla vaan niitä nähdäkseen pitää osallistua järjestetylle retkelle, joita on tarjolla laajuudessaan jopa koko päivän kestäviin. Godzillan jalanjälkeäkin pääsee tällaisella retkellä kuulemma ihmettelemään.

Puutarhasaareksi nimetty Havaijin saari Kauai on monen elokuvantekijän suosikki. Saarelle matkatessa taksikuski kertoo, että uuden Jurassic Worldin kuvaukset on juuri saatu siellä pakettiin ja Avatarin jatko-osien kuvauksia puolestaan on lykätty eteenpäin. Kesäkuussa julkaistava Jurassic World seuraa alkuperäisten elokuvien jalanjälkiä, sillä juuri Kauai oli Steven Spielbergin valinta Jurassic Parkin sijainniksi. Ensimmäisen Jurassic Parkin portin jäännökset ovat edelleen nähtävissä syvällä saaren sisäosissa, mihin tavallisella vuokra-autolla ei pääse. Kauailla mainostetaankin kovasti helikopteriretkiä, joilla muuten luoksepääsemättömiä kohteita (mm. Na Palin kaunis rannikko, joka toimii niin JP:n Isla Nublarina kuin King Kongin Skull Islandina) pääsee näkemään ilmasta käsin.

Kauain pohjoisosassa sijaitsevaa Hanalei Bayta pidetään yhtenä maailman kauneimmista paikoista. Tällä rannalla George Clooney majoittui ja vakoili vaimonsa rakastajaa elokuvassa The Descendants. Clooneyn hahmon omistama ranta Kauain eteläosassa, nimeltään Kipu Kai Ranch on yksityisomistuksessa, eikä sitä harmillisesti pääse kurkistelemaan omin nokkineen.

2_1_HI_hanaleibayLeffahörhö ei olisi leffahörhö, jos ei joskus haaveilisi Hollywoodissa käynnistä. Tavallisena turistina tuo Los Angelesina tunnettu hässäkkä on melkoinen haaste vierailla, koska laajalle levittäytynyttä kaupunkia ei ole niin helppo hanskata kuin vaikkapa New Yorkia tai Lontoota. Hollywood-kyltillä käyminen on kuitenkin ehdoton juttu. Sinne ei pääse autolla, vaan matkaa pitää taittaa rinteen alta reilu puoli tuntia jalkaisin polkuja pitkin. Polku vie kukkulan laelle, mistä aukeaa komea näkymä yli kyltin ja koko Los Angelesin. Kyltti itsessään on suojeltu ja aidattu, eikä sen viereen pääse patsastelemaan laillisin keinoin.2_2_tamanlahemmaseipaase

Hollywood Boulevardilla sijaitsevat niin Graumanin kiinalainen teatteri kuin nykyisin Oscar-juhlien pitopaikkana toimiva Dolby-teatteri. Hollywoodin tunnelmaan pääsee myös tallustelemalla Walk of Famen tähtien päällä, joskin tunnelmaa saattavat jonkin verran latistaa valokuvaan kanssasi väkisin haluavat Hämähäkkimiehet ja Marilyn Monroet, kuin myös näyttelijöiden koteja kiertävien kiertoajeluiden tyrkyttäjät.

Maps to the Stars. Tähtien palvonnasta kertoi sarkastisesti myös David Cronenberg viime elokuvassaan. Järjestetty kiertoajelu on varmasti toimivin vaihtoehto, mikäli haluaa päästä tähtien koteja tirkistelemään. Los Angelesin alue on nimittäin niin valtava, että omalla autolla osoitteiden läpi ajelu on melkoisen haasteellinen urakka. Tunnelmaan kuitenkin pääsee kiertelemällä ylhäällä kukkulalla sijaitsevalla mutkaisella Mulholland Drivella (ja samalla voi fiilistellä David Lynchin samanninisen elokuvan tunnelmissa) tai pyörähtämällä Beverly Hillsin hienostoalueella. Vaikka ei tietäisi *kuka* missäkin talossa asuu, voi ainakin lohduttautua sillä, että monessa niistä asuu ainakin *joku* silmäätekevä.

Eikä leffahörhön käynti Los Angelesissa ole mitään ilman teemapuistossa vierailua. Hollywoodin Universal Studio on Orlandon vastaavaa enemmän keskittynyt elokuvaan, sillä kyseessä on oikeasti toimiva studio. Huvipuistolaitteita on vain muutama ja hienoin anti onkin mahtava Studio Tour, joka vie vierailijat tunniksi keskelle Psykon ja Tappajahain lavasteita. Tästä leffahörhö tykkää. Kiertoajelun opas tosin saattaa vihjata, että “hei lady siellä takana, oikeassa elämässä jos joku tulee puukon kanssa kohti, kannattaa unohtaa se valokuvien ottaminen ja juosta…”.

2_3_LA_psyko

Päivi Laajalahti

PS. Hollywoodin Universal Studiolle on muuten parhaillaan rakenteilla Orlandon tapaan Harry Potter -teemapuisto, jonka pitäisi valmistua ensi vuonna. Orlandossa se oli ainakin kokemisen arvoinen!

Kirjoittaja on yli 10 vuotta Episodin avustajana toiminut freelance-toimittaja, joka harrastaa matkailua ja fiilistelyä elokuvien maisemissa

Lue täältä osa 1: Hong Kongista King’s Canyonille Australiaan