Mihin Netflixin alkuperäissarja katosi? Suoratoistossa mikään ei ole pysyvää 

Yksi palvelu, joka sisältäisi pysyvästi kaikki maailman nimikkeet, on utopiaa.

12.11.2022 10:00

Suoratoistoa ajattelee helposti uutena ilmiönä. Asiaan tuli hieman perspektiiviä, kun lokakuussa kerrottiin, että Netflix on toiminut Suomessa jo kymmenen vuotta. Suoratoistosta on tullut arkipäivää, ja Netflix on saanut monia kilpailijoita.

Netflixin vetonauloja ovat alusta saakka olleet yhtiön alkuperäistuotannot, kuten House of Cards, Orange is the New Black ja myöhemmin vaikkapa Stranger Things ja Squid Game. Näin myös sen kilpailijoilla: HBO:lla on Game of Thrones ja Disneyllä uudet Marvel- ja Star Wars -sarjat.

Suoratoistopalvelujen alkuperäissarjojen etu on se, että ne pysyvät valikoimassa eivätkä katoa tai siirry muualle tietyn ajan jälkeen, kuten monet muut nimikkeet. Katsoja voi olla varma siitä, että Stranger Things pysyy Netflixissä tai Game of Thrones HBO:lla. 

Paitsi, että ei se olekaan niin yksinkertaista. Tämä tuli esiin samoihin aikoihin, kun Netflix vietti Suomessa kymmenvuotisjuhlaansa. Netflixin ensimmäisiin alkuperäistuotantoihin kuuluva kauhufantasiasarja Hemlock Grove poistui lokakuussa palvelusta kokonaan.

Vuonna 2013 alkaneen sarjan kolmesta kaudesta ei ole enää yhtäkään jaksoa katsottavissa millään Netflixin markkina-alueella.

Netflix Original -sarjat eivät aina olekaan niin originaaleja kuin niiden piti olla. Hemlock Groven kohdalla televisioyhtiö on tuottanut sarjan yksinoikeudella Netflixille mutta vain rajoitetuksi ajaksi. Nyt sopimus on umpeutunut. Vuosien varrella näin on käynyt monille muillekin sarjoille.

Joissakin tapauksissa alkuperäinen omistaja on hankkinut oikeudet takaisin, kuten tapahtui vaikkapa Marvel-sarjoille Daredevil ja Jessica Jones, jotka kuuluvat nyt Disney Plussan valikoimaan. Marvel pysyy Disneyn omistuksessa todennäköisesti pitkään. Erilaiset yritysostot ja fuusiot ovat kuitenkin arkipäivää, eikä minkään nimikkeen säilyvyys ole sataprosenttisen varmaa. 

Kehuttu tieteissarja The Expanse alkoi Netflixin alkuperäistuotantona, mutta myöhemmin Prime Video nappasi sen omaan katalogiinsa. HBO:n pohjoismainen alkuperäistuotanto Beforeigners, jossa pääosaa näyttelee Krista Kosonen, on kadonnut suoratoistopalvelusta kokonaan, koska emoyhtiö Warner fuusioitui Discoveryn kanssa. Monet pohjoismaiset HBO-alkuperäissarjat vedettiin säästösyistä pois valikoimasta.

Suoratoistopalvelun vastustajien argumentti on ollut alusta saakka se, että dvd tai blu-ray on parempi formaatti, koska tallenne pysyy hyllyssä, kun se on kerran hankittu. Suoratoistosta ei välttämättä enää löydy suosikkisarjaa tai -elokuvaa, kun sen haluaa katsoa uudestaan.

Yksi palvelu, joka sisältäisi pysyvästi kaikki maailman nimikkeet, on utopiaa. Sama ongelma oli tosin olemassa jo tallenteiden valtakaudella, mikä on ehkä unohtunut.

On olemassa valtava määrä elokuvia, joista ei koskaan ole julkaistu kunnollista blu-rayta. Edelleen etsitään huonolla menestyksellä suosikkisarjan dvd-bokseja. Uskon, että aina tulee olemaan elokuvia tai sarjoja, joita ei syystä tai toisesta pääse näkemään. Sen kanssa on vain elettävä, ja etsittävä muuta katsottavaa. Katsottava ei maailmasta lopu.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Mainokset tulevat Netflixiin – Kuukausimaksu halpenee, mutta milloin?

Lisää luettavaa