Ostaako Apple Disneyn? Jättifuusiosta spekuloidaan jälleen, mutta lopputulos voi johtaa katastrofiin

Disneyn maine koko perheen viihdeyhtiönä sopisi hyvin Applelle, jonka tuotteet vetoavat kuluttajiin kaikkialla maailmassa.

14.10.2023 11:30

Voisiko Apple ostaa Disneyn?

Aihe on noussut esiin tänä syksynä muun muassa Hollywood Reporterin artikkelissa, mutta mahdollisesta jättiyhtiöiden fuusiosta on spekuloitu jo ainakin kymmenen vuotta.

Aina kun huhut The Walt Disney Companyn ja Applen fuusiosta nousevat esille, kommentoidaan lähes samaan hengenvetoon myös syitä, miksi yrityskauppa ei tule toteutumaan.

Perusteluksi kerrotaan yksinkertaisesti se, että Applella ei tarvetta ostaa suurta elokuvayhtiötä. Toisin kuin kilpailijansa Microsoft, Apple ei harrasta tunnettujen suuryhtiöiden ostamista muutenkaan.

Miksi asiasta kuitenkin spekuloidaan jälleen? Yksi syy on se, että Applella ja Disneyllä on pitkä yhteinen historia. Applen perustaja Steve Jobs omisti enemmistön Pixarista, joka myytiin Disneylle 7,4 miljardilla dollarilla vuonna 2006. Jobsista tuli tuolloin Disneyn hallituksen jäsen ja tärkeä yhteistyökumppani Disneyn toimitusjohtajalle Bob Igerille.

Bob Iger on kertonut vuonna 2019 julkaistussa muistelmateoksessaan, että Apple ja Disney olisivat yhdistyneet, jos Steve Jobs olisi elänyt pidempään. Jobs kuoli syöpään vuonna 2011.

Iger toimi pitkään Disneyn toimitusjohtajana ja ehti jäädä jo eläkkeellekin. Hän palasi kuitenkin tehtävään viime marraskuussa, kun seuraajaksi nimitetty Bob Chapek sai lähtöpassit. Näillä näkymin Igerin sopimus jatkuu vuoden 2026 loppuun.

Igerin tiedetään ihailevan Jobsin jättämää henkistä perintöä, ja Disneyn myyminen Applelle kruunaisi Igerin pitkän uran, kerrotaan televisiokanava CNBC:n artikkelissa. Disneyn maine koko perheen viihdeyhtiönä sopisi hyvin Applelle, jonka tuotteet vetoavat kuluttajiin kaikkialla maailmassa.

Applella olisi varoja ostaa Disney. Se on maailman arvokkain pörssiyhtiö, jonka markkina-arvo on yli kolme biljoonaa dollaria. Sillä on käteisvaroja arviolta 62 miljardia dollaria. Aivan poskettomia lukuja.

Varsinainen kysymys piilee kuitenkin edelleen siinä, onko Disney Applen kannalta kiinnostava hankinta. Disneyllä on laaja valikoima tuotteita, joista monet eivät istu Applen brändiin, kuten teemapuistoja ja perinteisiä televisiokanavia.

Apple ja Disney ovat juuri ilmoittaneet yhteistyöstä laajennetun todellisuuden parissa. Disney on varmasti hyvä kumppani luomaan sisältöä Applen Vision Pro -virtuaalilaseille, mutta ei yhtiöiden sen takia tarvitse fuusioitua.

Lineaariset televisiokanavat ja muut rönsyt voi tietysti myydä alta pois, mutta näin iso yrityskauppa ei ole läpihuutojuttu. Apple dominoi markkinoita alallaan, ja laajeneminen entisestään voisi olla Yhdysvaltain kilpailuviranomaisten mielestä liikaa. Vaikka kauppa lopulta sallittaisiin, prosessista saattaisi tulla turhauttavan pitkä. Kilpailuviranomaiset ovat hanakoita nostamaan laajoja oikeusjuttuja, jotka ovat aiheuttaneet viime aikoina valtavasti kuluja ja päänvaivaa esimerkiksi Googlelle ja Metalle.

Jos kaikesta huolimatta yrityskauppa toteutuisi, mitä sitten tapahtuisi? Edessä voisi olla vielä yksi iso haaste. Vaikka Disneyllä ja Applella on pitkä yhteinen historia, ne ovat pohjimmiltaan hyvin erilaisia yhtiöitä. Satavuotispäiväänsä 16. lokakuuta juhliva Disney on perinteisen viihdeteollisuuden edustaja, kun taas Apple on moderni teknologiayhtiö.

Molemmille on kehittynyt vahva yrityskulttuuri, ja ne poikkeavat toisistaan hyvin paljon. CNBC:n artikkelin mukaan yrityskulttuurien yhteentörmäys johtaisi katastrofiin.

Suutari pysyköön lestissään, kuuluu vanha suomalainen sanonta. Se taitaa pitää tässä kohtaa paikkansa. Fuusio Disneyn kanssa ei välttämättä vahvistaisi Applen asemaa vaan saattaisi jopa heikentää sitä. Disney tarvitsee ehkä Applea, mutta Apple ei tarvitse Disneytä.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä X:ssä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Viekö tekoäly meidät turmioon? Chat GPT:stä on tullut 2001: Avaruusseikkailun HAL-tietokoneen kaltainen pahis

Lisää luettavaa