Pääkirjoitus: Miksi lehtemme kannessa on Hämähäkkimies?

Pääkirjoitus 4/2014

”Ihan oikeastiko aiotte laittaa Spider-Manin kanteen?” Episodin toimitukselta kyseltiin maalis–huhtikuun vaihteessa, kun työn alla olevan lehden sivut olivat auki taittajan koneella.

Kansivalinta nimittäin kuulemma vie ajatukset siihen suuntaan, että Episodi on vain toimintaa arvostavien teinien lukemistoa. Tokihan kysymyksen huolenaiheen takana oli se tosiasia, että kyseessä oli jo toinen supersankariaiheinen kansi peräkkäin maaliskuun Kapteeni Amerikka -kantisen Episodin kanssa. Silti huolenaihetta ja sen perusteita jäi hieman pohtimaan.

Supersankarileffat ovat viime vuosina kuuluneet säännönmukaisesti katsotuimpien elokuvien joukkoon, ja ne keräävät Suomessa helposti 100 000 katsojaa, usein huomattavasti enemmänkin. Tuntuisi melko ison viihteen suurkuluttajajoukon väheksymiseltä, jos niitä ei huomioisi valtavirtamaahantuonteihin erikoistuneessa elokuvalehdessä.

Nykyään supersankarielokuvat ovat kaiken lisäksi välillä hyvinkin vinkeroa huumoria ja populaarikulttuuriviittauksia sisältäviä toimintapaketteja. Niiden niputtaminen helpoksi tai hölmöksi pienimmän yhteisen nimittäjän tusinatavaraksi ei tee niille oikeutta, vaikka ennakkoluulon menneen maailman valossa ymmärtääkin.

Rehellisesti puhuen ei Spider-Man ollut automaattinen valinta Episodin toimituksellekaan. Miksi se siis kanteen päätyi?

Jokaista numeroa varten mietimme jo pitkään etukäteen useampiakin vaihtoehtoja. Ilmestymisajankohdan lähestyessä vaihtoehdot tarkentuvat, kun selviää mistä elokuvista ehdimme saada juttua ja mistä löytyy hyviä kuvia. Välillä vahva ehdokas katoaa julkaisusuunnitelmista tai siirtyy niin, ettei se olekaan lehden suhteen ajankohtainen. Välillä tiedämme tarkalleen kuvankin, jonka haluaisimme, mutta sitä ei jostain syystä ole mahdollista käyttää Suomessa. Joskus halutun elokuvan runsaastakin kuvamateriaalista ei vain löydy kuvaa, joka näyttäisi hyvältä kannessa ja toisi heti ensisilmäyksellä mieleen elokuvalehden.

Tällä kertaa prosessissa käytiin läpi kaikki edellä mainittu, kunnes ainut varteenotettava valinta oli Spider-Man. Kun valinnat on eri vaihtoehtoja punniten tehty, ratkaisun kanssa on pystyttävä elämään. Kaksi perättäistä supersankaria vähän harmitti ajatuksena, mutta luotamme siihen, että Episodin lukijat tietävät kansien sisältä löytyvän paljon muutakin kuin trikoosankareita. Tässäkin numerossa on Hollywood-viihteen lisäksi toimintaa Kaukoidästä ja draamaa niin uudelta kuin vanhalta mantereelta.

Kuukausittaisen paketin kannesta kanteen kokoon vääntämisen jälkeen hengähdetään hetki ja käännetään katse kohti seuraavaa numeroa. Kappas, X-Men: Days of Future Past!


Jouni Vikman
Päätoimittaja