Venetsian elokuvajuhlat päättyi italialaisyllätykseen

Aloitin elokuvafestivaalin viimeisen päivän lokoisasti. Heräsin hyvään aikaan, söin runsaasti, lojuin rannalla ja kävin ensimmäistä kertaa matkan aikana uimassa. En pystynyt olemaan ajattelematta, että tämä kaikki olisi kohta ohitse. On sääli, että kaikki hyvä loppuu aikanaan.

Säästin viimeistä päivää varten Kill Your Darlingsin (2013, ohjaaja John Krokidas). Amerikkalaisen runoilijan Allen Ginsbergin (Daniel Radcliffe) varhaiselämään perustuva elokuva tuo henkiin beat-sukupolven, johon kuului David Kammerer (Michael C. Hall), Jack Kerouac (Jack Huston) ja William Burrroughs (Ben Foster). New Yorkissa sijaitseva Columbian yliopisto toimii miljöönä suurimmalle osalle tapahtumista. Ginsberg opiskeli siellä, ja siellä hän myös tapasi Lucien Carrin (Dane DeHaan).

Elämäkertaelokuvat ovat minun mieleeni. Pidän niistä valtavasti, sillä ne perustuvat oikeisiin tapahtumiin, eri ajankohtiin ja ovat lisäksi todenmukaisia. Tunnen aina, että opin jotain uutta nähdessäni elämäkertaelokuvan. Tämän takia varmaan pidinkin Kill Your Darlingsista niin paljon. Daniel Radcliffe on tehnyt kovasti työtä jättääkseen Harry Potter -leiman taakseen, ja tämä rooli saattaa juuri tehdä sen. Koko kaarti on hyvä, tarina juuri sopiva nykyajan politiikkaan, ja ohjauskin luontevaa. Kill Your Darlings jäi ainakin minulle yhdeksi Venetsian kohokohdista.

Elokuvan loputtua jäin odottelemaan palkintoseremonian alkua. Saapuessani pressihuoneeseen yllätyin, sillä se oli tupaten täynnä. Sitä ei ollut tapahtunut moneen päivään. Televisiot olivat päällä, ja pian Bernardo Bertolucci saapui Sala Granden lavalle. Paras käsikirjoitus -palkinnon saivat Steve Coogan ja Jeff Pope Philomenasta, joka oli voittanut lukuisia sivupalkintoja jo aikaisemmin päivällä. Paras ohjaus meni kreikkalaiselle Alexandros Avranakselle Miss Violencesta, kun taas parhaan elokuvan palkinto myönnettiin italialaiselle Sacro GRA:lle (ohjaaja Gianfranco Rosi). Pressihuone kohahti yllätyksestä. Kukaan ei ollut osannut ennakoida tällaista lopputulosta. Italialaiset huoneessa suorastaan hyppivät ilosta.

Koko lista voittajista löytyy La Biennalen sivuilta.

Saavuin hymyssä suin takaisin pakkaamaan. Vaikka matkaan seuraavana päivänä takaisin kylmään ja koleaan Englantiin, muistot viimeisestä yhdestätoista päivästä pitävät minua lämpimänä vielä pitkään.

Sean Ryan

Lue myös:
Venetsian elokuvajuhlat – osa 1
Venetsian elokuvajuhlat, päivä 2 – romantiikkaa, huumoria ja ultraväkivaltaa
Venetsian elokuvajuhlat: Nicolas Cagella vihdoinkin kunnon rooli
Venetsian elokuvajuhlat: Ghibli-uutuudessa Miyazaki korvaa fantasian realismilla
Venetsian elokuvajuhlat: nuori monilahjakkuus ja festivaalin huonoin elokuva
Terry Gilliamin tieteistarina hämmensi Venetsian elokuvajuhlilla
Seitsemäs päivä on taukopäivä
Scarlett Johanssonin muotoinen avaruusolento metsästää miehiä kohuleffassa