12 Years a Slave

23.1.2014 15:45
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 24.01.2014

Hollywood-legendan täyskaima Steve McQueen on muutamassa vuodessa noussut arvostetuimpien brittiohjaajien joukkoon. Nälkälakkoon ryhtyvästä IRA-aktivistista kertova Hunger (2008) oli harvinaisen vahva esikoisohjaus. Pari vuotta sitten ilmestynyt seksiriippuvuuden kuvaus Shame kasvatti McQueenin arvostusta ja mainetta.

Uusi ohjaustyö 12 Years a Slave on historiallinen draama, joka pohjautuu 1800-luvulla eläneen Solomon Northupin muistelmateokseen. Northup oli vapaa musta mies, joka työskenteli puuseppänä ja viulistina New Yorkissa. Siellä hän oli tavallinen kansalainen, joka liikkui kaupungilla perheineen kuin kuka tahansa.

Pari tuntematonta miestä pyytää Northupia lähtemään Washingtoniin soittamaan viulua sirkukseen. Tarjous on houkutteleva, ja Northupille tarjotaan sen kunniaksi runsas illallinen. Aamulla hän herää vangittuna ja kahleissa. Kidnappaajat myyvät Northupin orjaksi New Orleansiin, missä hän joutui työskentelemään plantaaseilla 12 vuoden ajan.

Hollywoodissa Northupin tarina voisi helposti muuttua saarnaavaksi melodraamaksi, mutta McQueenin ohjauksessa siitä on tullut kaikkea muuta. 12 Years a Slave on todentuntuinen ja voimakas elokuva, jossa orjuudesta annetaan pelottavan realistinen kuva.

Kidnappaajat kohtelevat Northupia julmasti. Paul Giamattin esittämä orjakauppias ei epäröi hajottaa orjiksi myytäviä lapsia äideistään. Kaikki valkoiset eivät kuitenkaan ole hirviöitä. Northupin ensimmäinen isäntä, mies nimeltä Ford (Benedict Cumberbatch), huomaa Northupin olevan terävä-älyinen ja musikaalinen ja antaa tämän käyttää taitojaan. Sitten Northup myydään Michael Fassbenderin esittämälle sadistiselle Edwin Eppsille, joka ei tunne inhimillisyyttä missään muodossa.

Fassbender teki hienon pääroolin McQueenin kahdessa ensimmäisessä elokuvassa. Tällä kertaa osa on pienempi mutta yhtä muistettava. Jäätävällä suorituksellaan Fassbender osoittaa olevansa yksi tämän hetken lahjakkaimpia ja monipuolisimpia näyttelijöitä.

Parhaiten elokuvasta jää mieleen kuitenkin Northupia esittävä Chiwetel Ejiofor, jonka koko olemuksesta kärsimys ja piina näkyy sydäntäsärkevästi. Mukana on kuitenkin myös sammumatonta toivoa.

Joitain kohtauksia tekee suorastaan pahaa katsoa. Elokuvan väkivalta voi olla joillekin liikaa, mutta McQueen ei ole halunnut silotella Northupin tarinaa.

Ohjaaja kuljettaa tarinaa varmalla kädellä. Persoonallinen visuaalinen tyyli, Hans Zimmerin hypnoottinen musiikki ja Ejioforin unohtumaton pääosasuoritus tekevät elokuvasta mestarillisen kokonaisuuden.

12 Years a Slave on jo ehtinyt saada useita merkittäviä palkintoja. Toivottavasti se huomioidaan myös Oscar-kisassa, sillä se ansaitsisi kaikki mahdolliset palkinnot.

Yksi elokuvan tuottajista on Brad Pitt, joka myös näyttelee elokuvassa. Pitt tekee pienen mutta merkittävän roolin työmiehenä, joka ystävystyy Northupin kanssa.

12 Years a Slave -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa