A Serious Man

/ / GENRE , ENSI-ILTA 04.12.2009 TÄHDET

Coen-veljesten ohjaustyö sisältää omaelämäkerrallisia aineksia, viittauksia juutalaisuuteen ja paljon arvoituksellisuutta.

Coen-veljekset Ethan ja Joel ovat tehneet hienoja elokuvia jo 25 vuotta. Loistavasta esikoiselokuvasta Blood Simple (1984) alkaneella urallaan veljekset ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet sellaisia klassikoita kuten Miller’s Crossing (1990), Fargo (1995), ja Big Lebowski (1998).

Vain pari 2000-luvun alkupuoliskon työtä, oikeussalifarssi Sietämätöntä julmuutta (2003) sekä brittikomedian uusintafilmatisointi Ladykillers (2004) voidaan luokitella epäonnistumisiksi. Niiden jälkeen tulikin sitten mestarillinen Menetetty maa (2007), joka voitti neljä Oscaria. Viime vuonna teattereihin tullut Burn After Reading oli sekin erinomainen.

Uusi elokuva A Serious Man sijoittuu veljesten lapsuuden maisemiin, minneapolislaiseen lähiöön 1960- luvulle. Elokuvan keskushenkilö Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) on fysiikan professori, keskiluokkainen perheenisä, jonka päälle kasautuu monenlaisia ongelmia.

Vaimo (Sari Lennick) haluaa yllättäen avioeron koska on rakastunut Larryn lipevään kollegaan. Bar mitsvaan valmistautuva poika Danny (Aaron Wolff) polttaa marihuanaa. Tytär Sarah (Jessica McManus) haluaa nenäleikkauksen. Työpaikalla eräs Larryn opiskelijoista yrittää ensin lahjoa ja sitten kiristää häntä. Naapurin rouva (Amy Landecker) ottaa alasti aurinkoa ja aiheuttaa hämmennystä. Lisäksi Larryn on huolehdittava eksentrisestä tyhjäntoimittajaveljestään Arthurista (Richard Kind), joka on muuttanut hänen luokseen asumaan.

Vaikea elämäntilanne ajaa Larryn kysymään neuvoa kolmelta eri rabbilta. Larry haluaa löytää paikkansa maailmassa ja selvittää voiko hänestä tulla ”vakavasti otettava mies”, A Serious Man.

Elokuva on täynnä viittauksia juutalaisuuteen. Larryä koetellaan kuin Vanhan Testamentin Jobia. Alussa nähdään jiddishinkielinen esinäytös, joka sijoittuu 1800-luvun juutalaiskylään. Loppupuolella on pitkä bar mitsva -seremoniaan sijoittuva jakso.

Periaatteessa A Serious Man on tuttua Coen-tuotantoa. Se on huolella käsikirjoitettu draaman ja mustan komedian yhdistelmä. Mukana on vakituisia yhteistyökumppaneita kuten kuvaaja Roger Deakins ja säveltäjä Carter Burwell. Mutta samalla A Serious Man on Coenien elokuvista vaikeimmin lähestyttävä ja hyvin arvoituksellinen. Esinäytöksen vanha mies on pahan hengen riivaama – vai onko sittenkään. Rabbin kertoma tarina hammaslääkäristä, joka löytää hepreankielisiä viestejä asiakkaan hampaista, on vähintään yhtä outo. Avoimia kysymyksiä riittää elokuvan loppuun asti.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat