Abraham Lincoln: Vampire Hunter

GENRE , ENSI-ILTA 03.08.2012 TÄHDET

Elokuvahullulle kirjoittajalle ajatus oman kirjan muokkaamisesta kuvauskelpoiseksi käsikirjoitukseksi kuulostaa tavoittelun arvoiselta haaveelta. Voisi kuitenkin kuvitella, että mielikuva valmiista lopputuloksesta muodostuisi koherentista tarinasta, laadukkaasta työstä ja tyylikkäästä ulkomuodosta.

Seth Grahame-Smith on päässyt tavoittelemaan tätä haavetta muokatessaan historiallisen vampyyrifantasiansa häkellyttäväksi toimintakauhuksi. Valitettavasti lopullinen tuotos ei kiehtovasta ideasta huolimatta pääse kovinkaan lähelle tavoitettaan. Tasoa laskevia ongelmia elokuvasta löytyy aina käsikirjoituksen kommervenkeistä 3D-toteutuksen kömpelyyteen ja tietokone-efektien selkeään ylikäyttöön.

Yhdysvaltain sisällissotaa ympäröivään aikaan sijoittuva tarina kuvaa hyvin valikoiden valtion suosituimman presidentin elämää lapsuudesta lähes tämän kuolemaan saakka. Huolimatta Abraham Lincolnin maineesta orjuuden karkoittajana ja suurvallan yhdistäjänä, elokuva keskittyy miehen salaiseen taisteluun ihmiskunnan pelastamiseksi. Etelävaltioissa uhkana ei ollutkaan vain orjuus vaan myös vallanhimoiset ja legendoja uhmaavat vampyyrit.

Elokuvan hyvinkin itsestäänselvä nimi saa hetkessä mielikuvituksen pörräämään. Pelkästään idea yhdistää historiallinen merkkihahmo ja runsaasti mahdollisuuksia tarjoava myytti kuolemattomista verenimijöistä on kiehtova. Kun lähtökohtaan lisätään metsästäjän aseeksi hopeoitu kirves, tarinan puitteet saavat mukaansa myös hitusen omalaatuisuutta.

Ohjaaja Timur Bekmambetovin toteutus ei kuitenkaan onnistu hyödyntämään mainiota lähtökohtaansa onnistuneesti. Valkokankaalle päätynyt kokonaisuus on monin paikoin poukkoileva ja kiirehditty. Joukkoon on pääsyt myös tarinan kannalta turhia taistelukohtauksia, joiden ainoa tarkoitus tuntuu olevan efekteillä pröystäily sekä potentiaalisten adrenaliiniryöppyjen maksimointi.

Elokuvan visuaalista ulkomuotoa hallitsevat erikoisefektit pääsevät valloilleen erityisesti taistelun tiimellyksessä mutta ovat selkeästi esillä läpi koko tarinan. Efektien määrään nähden niiden laatu on suurimmalta osin harmillisen surkea. Vielä isomman pettymyksen tuottaa kuitenkin elokuvan 3D-toteutus. Päälle roiskuva veri ja kohti lentävät luodit on selvästi suunniteltu hyödyntämään kyseistä formaattia, mutta suurimman osan ajasta edestakaisin hyppivä syvyysvaikutelma vain vaikeuttaa tapahtumien seuraamista.

Ottaen huomioon elokuvan vilisevän vampyyrien lisäksi myös historiallisia henkilöitä, roolisuorituksiin kohdistuvat odotukset kohoavat helposti korkealle. Kukin elokuvan näyttelijöistä selviää osastaan kohtuullisesti, mutta yksikään ei pääse tekemään hahmolleen kunniaa.

Yksi elokuvan paremmista puolista on kuitenkin pääroolissa nähtävän Benjamin Walkerin kohtalainen tuntemattomuus. Koska Walkerin kasvoista ei heti pälkähdä mieleen tusinan vertaa muita rooleja, tämän näkemys Lincolnin ikonisesta hahmosta ei pääse muodostumaan hämmentäväksi taistelevien mielikuvien sekamelskaksi.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat