Alan Partridge: Kukkona tunkiolla

27.12.2013 09:45
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.12.2013

Armando Iannuccin ja Chris Morrisin merkitystä englantilaiselle komediaviihteelle ei voi tarpeeksi alleviivata. The Day Today, Kukkona tunkiolla show ja sitä seurannut, samalla nimellä suomennettu I’m Alan Partridge, Jam, IT-porukka, Brass Eye ja Politiikan nappula edustavat kaikki brittiläisen absurdin huumorin kirkkainta kärkeä ja sellaista televisiota, josta meilläkin Iltalypsyt, Studio Julmahuvit ja Ihmebantut ryöstivät parhaat ideansa. Sarjat leikittelivät katsojan odotuksilla milloin nokkelan ajankohtaisohjelmien parodian, milloin suoranaisen antihuumorin keinoin. Ne hämmensivät yhtä usein kuin naurattivat.

Kolme ensin mainittua sarjaa esittelivät televisioyleisöille myös Alan Partridgen (Steve Coogan), surkean pyrkyrin, joka halusi kaikin keinoin framille, suuren yleisön eteen ja sen suosikiksi. Urheilutoimittajana aloittanut Partridge sai jostain kumman syystä BBC2:lle oman talk shownsa, joka oli kuitenkin katastrofi: ylimielinen Partridge halusi niin vimmaisesti tehdä itsestään ikonia, ettei hän vaivautunut opiskelemaan vieraistaan edes alkeellisimpia faktoja. Toista kautta ohjelma ei saanut, ja Partridge jämähti Norwichiin juontamaan aamuyön paikallisradiota, jota kukaan ei kuuntele.

Norwichissa Partridge on vielä vuonna 2013, yhtä ylimielisenä kuin ennenkin. Kun suuri konglomeraatti ostaa kanavan ja brändää sen uudelleen nuorekkaaksi Shapeksi, ovat potku-uhan alla Partridge ja tämän kollega, yhtälailla vanhaa kööriä edustava DJ Pat Farrell (Colm Meaney). Kun jälkimmäinen saa Partridgen röyhkeällä myötävaikutuksella kenkää, päättää tämä ottaa radiokanavan panttivangikseen.

Poliisi käyttää Partridgea neuvottelijana, ja tämä ottaa tehtävän ilolla vastaan. Ikuiselle egoistille panttivankidraama on keino saada kasvonsa takaisin televisioon, ja julkisuus kannattaa aina. Ehkä selkkaus vielä poikii toisen kauden talk show’lle? Apuna Partridgella on hänen uskollinen ja säälittävä assistenttinsa Lynn (Felicity Montagu).

Alan Partridge: Kukkona tunkiolla on yllättävän onnistunut siirto televisiosta valkokankaalle. Coogan ottaa kaiken irti 21 vuoden ikään ehtineestä hahmostaan, ja repii siitä rutkasti tuoretta huumoria. Hänen edustamansa koulukunnan absurdi komiikka ei ole vuosien varrella väljähtänyt, vaikka elokuva ottaakin muutaman askeleen kohti helpompaa viihteen kuvastoa. Tämä filmi menisi läpi Yhdysvalloissa muutenkin kuin kuriositeettina.

Siinä mielessä voikin herkutella ajatuksella, että ohjaajaksi olisi pestattu vaikkapa Cooganin vakituinen yhteistyökumppani Michael Winterbottom, tai hahmon luomiseen osallistunut, Politiikan nappula -sarjaansa perustuneen huikean In The Loopin viimeksi ohjannut Iannucci. Niin ääneennaurattavan hauska kuin uusi Partridge-elokuva onkin, voisi se olla vielä enemmänkin.

Parhaimmillaan päähenkilö on silloin, kun hänen passiivis-aggressiivisuutensa purkautuu täysin absurdein tavoin: sellaisin, joissa katsojaa ei yritetä aktiivisesti naurattaa. Sellaisin, jotka kiusaannuttavat ja saavat katsojan olon epämukavaksi. Isä Tedin ja Pikku-Britannian parissa aiemmin työskennelleen Declan Lowneyn ohjaama elokuva kuluttaa lopulta sokeasti turhan monta amerikkalaisen kohelluskomedian klisettä. Se ei ole väärin, mutta Alan Partridgessa on aina ollut kyse paljon muustakin kuin vain epäonnellaan naurattavasta sketsihahmosta.

Alan Partridge: Kukkona tunkiolla -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa