Alaska Highway

19.4.2013 10:42
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 19.04.2013

Alaska Highway on ohjaaja Aleksi Salmenperän ensimmäinen dokumenttielokuva muutaman onnistuneen fiktion jälkeen. Dokumentin pääosassa on vailla vakituista asuinpaikkaa elävä Hese, joka lähtee rapakon taakse toteuttamaan unelmiaan.

Miehen unelmana on kunnostaa Alaskasta löytynyt rekkavanhus asumis- ja ajokelpoiseksi ja lähteä sillä road tripille. Määränpääksi valikoituu Vancouver Island Kanadan länsirannikolla, se on Hesen mukaan optimaalinen asuinpaikka ihmiselle. Määränpää ei ole kuitenkaan Heselle se juttu. Tärkeintä on matkanteko, jota on luvassa 4 000 kilometriä sikäli mikäli rekka kestää.

Matkaan lähtee Hesen ja kuvausryhmän lisäksi kaksi Hesen kaveria, Jon Ayres ja RhysPalmer. Toinen miehistä on mekaanikko, jota ilman Hese ei usko selviytyvänsä matkasta. Miesten välillä vallitsee vahva veljeys. Kun Jon ja Rhys joutuvat jättämään matkan kesken, haikeus on käsin kosketeltavissa.

Kyseessä on road movie parhaasta päästä. Vaikka autonrassaamiseen keskittyvä elokuva saattaa kuulostaa perinteisestä naiskatsojasta miesten heiniltä, kannattaa sille kuitenkin antaa tilaisuus. Vapaus ja unelmat nousevat tuulettimien hihnojen ja vastaavien yksityiskohtien ohi niin hienosti elokuvan kantaviksi teemoiksi, että jatkuva auton rassaaminen ei haittaa tippaakaan. Päinvastoin, Salmenperä on saanut rakennettua rekan hajoilusta tarinaan hienoja trillerihetkiä.

Salmenperän luottosäveltäjä Ville Anselmi Tanttu on tehnyt elokuvaan musiikkia, joka toimii upeasti jylhien maisemien ja hienojen kuvakulmien kanssa. Auton hajoilun ja miesten läpänheiton väliin on saatu mahdutettua fiilistelyhetkiä iltanuotiolla.

Elokuva tarjoaa upeiden maisemien lisäksi sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita että totaalisen eskapistisen nautinnon. Moni katsoja pyörittelee elokuvan jälkeen varmasti mielessään omia haaveitaan. Olisiko se vaellus Alpeilla sittenkin mahdollinen? Tai reppureissu Australiaan?

Elokuvan harvoja heikkouksia on se, että asiaa tuntemattomalta katsojalta menee helposti osa miesten jutustelusta ohi spesifisen autosanaston vuoksi.

Alaska Highway -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa