All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitrasin dokumentti kertoo valokuvataiteilija Nan Goldinin tarinan ja kuinka aktivistiryhmä sai Sacklerin suvun verirahat pois museoista. (Ikäraja K-12)

10.2.2023 10:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 10.02.2023

New Yorkin Guggenheim-museon kaarevilta, keskiaulaan avautuvilta kerrostasanteilta leijailee alas tekaistuja reseptejä. Aktivistit roikottavat punaisia lakanoita, joissa lukee muun muassa ”Shame on Sackler”. Alatasanteella lojuu tyhjiä pilleripurkkeja. Ihmisiä makaa lattialla kuin kuolleina, Sacklerin nimellä painettuja veren tahrimia dollareita vierellään.

Kyseessä on valokuvataiteilija Nan Goldinin perustaman P.A.I.N. -aktivistiryhmän performanssi (lyhenne tulee sanoista Prescription Addiction Intervention Now). Aktivistiryhmä haluaa Sacklerin perheen verirahat pois museoista.

Sacklerit tunnetaan paitsi yhtenä maailman arvostetuimpien taidemuseoiden merkittävinä lahjoittajina myös opioidipohjaisen särkylääkkeen OxyContinin kehittäneen Purdue Pharma -lääkeyhtiön omistajina. OxyContinin helppoa saatavuutta ja harhaanjohtavaa markkinointia pidetään merkittävänä tekijänä Yhdysvaltoja riepottelevassa opioidikriisissä.

Laura Poitrasin dokumentti All the Beauty and the Bloodshed kertoo taistelusta Sacklereita vastaan ja sen seurauksista. Goldinin Sacklereita kohtaan tuntema viha on henkilökohtaista, sillä hän on itse selviytynyt opioidiriippuvuudesta.

Samalla dokumentti avaa Goldinin elämää ja hänen lapsena kohtaamaansa perhetragediaa sekä tutustuttaa hänen valokuvataiteeseensa. Nan Goldin tunnetaan alakulttuurien, seksuaalivähemmistöjen ja omakohtaisten kokemusten kuvaajana.

Poitrasin vaikuttava dokumentti on jaettu seitsemään kappaleeseen, jotka valottavat Goldinin eri elämänvaiheita. Goldinin taide nivoutuu tyylikkäästi osaksi dokumenttia.

Poitras tunnetaan etenkin Edward Snowdenista kertovasta Oscar-palkitusta dokumentistaan Citizenfour (2014). All the Beauty and the Bloodshed on kokemuksena yhtä mykistävä. Poitrasin dokumentti on voimaannuttava kuvaus siitä, mihin ruohonjuuritason aktivismi parhaimmillaan pystyy. Se on myös selviytymistarina addiktiosta ja kunnioittava taiteilijan muotokuva.

Aktivistien toimet ovat johtaneet myös tuloksiin: esimerkiksi Louvre, The Met ja Guggenheim ovat lakanneet vastaanottamasta lahjoituksia Sacklereilta.

Purdue Pharma hakeutui konkurssiin vuonna 2019.

Susanna Bono

All the Beauty and the Bloodshed -elokuvan traileri

Lisää luettavaa