American Pie: Luokkakokous

GENRE ENSI-ILTA 06.04.2012 TÄHDET

1999 ilmestynyt American Pie käsitteli teini-ikäisille tärkeää aihetta, seksiä, härskien ja nolostusta herättävien vitsien sekä hieman vakavampien ihmissuhdekiemuroiden kautta viihdyttävästi. Sitä seurasivat jatko-osat American Pie 2 (2001) ja American Wedding (2003), jotka onnistuivat hieman vähemmän hyvin. Kolmatta osaa seurasi neljä suoraan dvd:lle mennyttä spin-offia, jotka aikaisempiin elokuviin yhdisti lähinnä Jimin isää näytellyt Eugene Levy.

Kolmetoista vuotta ensimmäisen osan jälkeen on tiedossa vuoden 1999 lukiosta valmistuneiden luokkakokous, jossa ensimmäisen elokuvan porukka kokoontuu kokonaisuudessaan.

Omenapiirakkaonanoinnistaan ja nettistrippausvideosta muistettava Jim (Jason Biggs) on asettunut aloilleen kolmannessa osassa naimansa Michellen (Alyson Hannigan) kanssa, ja parilla on kaksivuotias lapsi. Jimin isä (Levy) on jäänyt yksinäiseksi leskeksi. Kevin (Thomas Ian Nicholas) on naimisissa ja valmis hylkäämään tosi-tv-ohjelmien täyttämän arkensa viikonlopun ajaksi. Paikalla on myöskin hänen vanha tyttöystävänsä Vicky (Tara Reid), jota kohtaan Kevinillä on yhä tunteita.

Chris ”Oz” Ostreicher (Chris Klein) työskentelee NFL-selostajana televisiossa, ja asuu Malibussa kartanossa nuoren ja tyhjäpäisen tyttöystävänsä kanssa. Stifler (Seann William Scott) majailee yhä äitinsä nurkissa kotikaupungissa, eikä ole edennyt työurallaan kuin toimistoharjoittelijaksi, vaikka elkeet ovatkin kuin toimitusjohtajalla. Älykkö Finch (Eddie Kay Thomas) rehentelee maailmanmatkoillaan ja revittelee moottoripyörällään.

Porukka tapaa ennen virallista luokkakokousta elääkseen uudestaan nuoruutensa biletystä ja vaihtaakseen kuulumisia. Ylilyöntien välttämiseksi Stifleriä ei ole kutsuttu, mutta hän eksyy silti paikalle. ”Stifmeisterin” presenssi ohjaa tapahtumat villiksi biletykseksi paikallisten nuorten parissa, mikä tarkoittaa ylilyöntejä ja hölmöilyä nuoruuden hengessä. Luokkakokoukseen osallistuu muuttuneita miehiä.

Elokuvan tunnelma on kaikin puolin tuttu aikasemmista osista: pirtsakka punk pop ja muu pop-musiikki pauhaa kohtauksesta toiseen, eikä näyttelijöiden välinen dynamiikka ole muuttunut. Yksi tärkeistä teemoista on vanhenemisen pelko ja tarve palata tuttuun nuoruuteen oman spontaanin puolen löytämiseksi. Tietenkään tässä ei onnistuta, minkä hahmot havaitsevat draaman ja komedian kautta.

Tarinallisesti liikutaan melko tasan vaivaannuttavan hölmöilyn sekä draaman välillä. Hölmöilykohtia on runsaasti ja monet niistä ovat hykerryttävän hauskoja, mutta mitään kovinkaan uskaliasta ei löydy. Edeltäjien asettamia puitteita ei uskalleta laittaa uusiksi, ja hahmojen teot ovat härskiydessään varsin sovinnaisia ja hahmoille turhan ominaisia. Anarkistisimmat ylilyönnit ovat kateissa, eikä mitään uskalleta laittaa uusiksi. Elokuvasarja on hieman kuin hahmonsa: kasvanut aikuiseksi miltei kokonaan. Taustalta kuuluu kaipuuntäyteisiä kaikuja nuoruudesta, joiden perässä juostaan.

Seesteisyys ei kuitenkaan ole täysin huono juttu, sillä romanttiset hetket ja elämänpohdiskelut ovat jopa koskettavia kepeydessään. Uudelleenlämmittelyksi ja fanipalveluna elokuva on kelvollista.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat