Bad Teacher

23.6.2011 15:02
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 26.06.2011

Paljon on kerrottu tarinoita koulun rasittavuudesta oppilaiden näkökulmasta, mutta entäpä kun koulu tuntuu pakkopullalta jopa kansakunnan kynttilän eli opettajan mielestä? Pahan pukin (2003) koulumaailmaan sijoittuvassa vastineessa Elizabeth Halsey (Cameron Diaz) on ilkeä ja vastuuton opettaja. Hän on pinnallinen ihminen, joka on menossa naimisiin unelmiensa rikkaan prinssin kanssa. Mies on luvannut ottaa Elizabethin elätikseen, ettei tämän enää tarvitsisi tehdä kamalaa työtään. Kun sulhanen tuleekin häiden suhteen toisiin ajatuksiin ja heittää itsekkään Elizabethin pihalle, joutuu nainen palaamaan koulun piinapenkkiin kasvattamaan ennen kaikkea itseään.

Kesäkomediana nähtävä Bad Teacher on elokuva, jonka hahmoista on vaikea pitää. Diazin opettaja on tunteeton omaan napaansa tuijottaja, joka rikkoo lakeja ja pääsee silti – moraalisesti ajateltuna vähän liian helposti – pälkähästä.

Elokuvan huumoria kaivellaan Elizabethin epäkonservatiivisesta, pilveä koulun parkkipaikalla polttelevasta elämänasenteesta ja hänen suhtautumisestaan niin oppilaisiinsa kuin itseään perinteisempiin opettajakollegoihin. Huumori on ilkeämielistä muttei kuitenkaan ylitseampuvan räävitöntä, ja sille nauramisesta tulee vaivaantunut olo. Fyysisen komedian taitava ja karismaattinen Diaz onnistuu kuitenkin luomaan hahmoonsa sen verran positiivisia piirteitä, että loppupuolelle mentäessä ja tarinan kaaren Elizabethia kasvattaessa sympatiat alkavat lopulta olla hänen puolellaan.

Elizabethin miespuolisina kollegoina nähtävät Justin Timberlake ja Jason Segel loistavat hauskoissa sivuosissaan. Timberlaken Scott on täydellisen aivoton tollo, kun taas Segelin tuhdista jumppamaikasta löytyy mukavaa sosiaalista älykkyyttä. Yksi elokuvan riemastuttavimpia kohtauksia onkin näiden “kilpakosijoiden” kesken käytävä sanailu luokkaretken aikana. Myös Lucy Punch Elizabethin tunnollisena mutta neuroottisuutensa vuoksi ratkeamispisteessä olevana kollegana onnistuu tuomaan elokuvaan muutaman hykerryttävän hetken lisää.

Lawrence Kasdanin poika Jake Kasdan on aikaisemmin ohjannut Suomessa hieman vähemmälle huomiolle jääneet komediat Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007) ja Orange County (2002). Käsikirjoituksesta vastanneet Gene Stupnitsky ja Lee Eisenberg ovat puolestaan tuttuja kynäiltyään kammottavan luolamieskomedian Year One – Kaiken alku (2009).

Häijystä huumoristaan huolimatta Bad Teacher jää puolivillaiseksi. Se ei räväytä eikä yllätä kunnolla, mutta ei heppoisalla hahmonkasvatuksellaan onnistu myökään voittamaan katsojan sydäntä puolelleen. Rankempaa kallistusta jompaan kumpaan suuntaan olisi kaivattu. Suhteellisen viihdyttävän puolitoistatuntisen kesäauringon sulattamille aivosoluille se toki suo.

Bad Teacher -elokuvan traileri

Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa