Bamse ja jymykello

GENRE , ENSI-ILTA 30.05.2019 TÄHDET

Lapsille suunnatussa kiltteyden merkitystä saarnaavassa animaatiossa ei ole juuri täkyjä aikuisille, mutta se voittaa puolelleen sympaattisuudellaan.

Christian Rylteniuksen animaatiosovitukset ovat uskollisia alkuperäissarjakuvien pelkistetylle, perheen pienimmille suunnatulle ulkoasulle. Tarinat seuraavat samaa logiikkaa, ne vääntävät rautalankaa ja hahmot ovat käytännössä yhden luonteenpiirteen määrittämiä karikatyyreja. Se on myös tarinoiden vahvuus, sillä päällimmäiseksi nousee aina sanoma kiltteyden tärkeydestä.

Nyt maailman kiltein ja vahvin nalle Bamse joutuu luopumaan kaupungin suojelijan paikasta, sillä hänelle supervoimat antava jymyhunaja on loppu. Aineksia meren takaa lähtevät noutamaan keksijä Kilpinen ja arka Pomppi. Samalla kiero Kasimir tekee itseään tykö uudeksi sankariksi tekeytymällä.

Bamsen seikkailuissa on harvemmin bongattavaa aikuisille, mutta nyt niiden vanhoillinen maailma tarvinnee selityksiä. Alkaen ihan siitä, että nykylapset tuskin tietävät mikä on esimerkiksi pankkikonttori. Paikoin hyväntahtoisuus ylittää myös lässytyksen rajat ja jopa tunnin mittaisena seikkailu tuntuu liian pitkältä. Bamsen sympaattisuus voittaa silti puolelleen.


YouTube video