Bettien matka

GENRE ENSI-ILTA 11.10.2013 TÄHDET

Kuusikymppinen Bettie (Catherine Deneuve) selviää arjesta omilla arkisilla rutiineillaan. Hänen tekemänsä valinnat eivät ole olleet napakymppejä, mutta nainen on puskenut eteenpäin – todennäköisesti siksi, että ratkaisut ovat olleet sangen järkeviä, kuten tupakanpolton lopettaminen.

Bettie viettää uneliasta elämäänsä uneliaassa pienessä ranskalaiskylässä, pikkuruista bistroa ja petollista miesystävää pyörittäen. Ympyrät ovat pienet ja vaatimattomat: koti on ravintolan yläkerrassa. Samoin äiti, jonka kanssa Bettie myös työskentelee. Itsenäiseksi naiseksi Bettie sietää yllättävän paljon hyvin harvoilta läheisiltään.

Eräänä päivänä yhä kauniin Bettien vati menee yksinkertaisesti nurin. Nainen hyppää autonsa rattiin ja painaa kaasua, eikä muista lainkaan kärsivänsä kroonisesta rahapulasta. Kauniita ja vehreitä maalaismaisemia halkovat tiet vievät Bettietä minne haluavat – kartasta ei ole apua. Kutkuttava seikkailu vie Bettien menneisyydestä tulevaisuuteen ja takaisin, uusien ihmisten ja hillittömien kokemusten pariin.

Elokuvan roolitus on erittäin onnistunut. Uskomattoman herkulliset sivuhenkilöt ovat varsinaisia helmiä, eikä tyttärenpoikaa näyttelevän nuoren Nemo Schiffmanin suoritusta voi olla ihailematta. Bettien hahmosta ja hänen tarinastaan annetaan pieniä vihjeitä pitkin elokuvaa. Kiitollista kyllä, katsojaa ei pidetä tyhmänä eikä asioita väännetä rautalangasta. Jotain jätetään myös yleisön oman mielikuvituksen varaan. Ranskalaisten elämä maaseudulla vaikuttaa kadehdittavan leppoisalta, vaikka kaikilla on omat ongelmansa. Niihin vain suhtaudutaan eri tavalla – aina ei auta itku ja hammasten kiristys. Jokainen joutuu luopumaan jostain, mutta tilalle voi saada jotain paljon arvokkaampaa.

Äkkiseltään voisi ajatella, että lähes kaksituntinen ranskalainen roadmovie olisi varsinainen taidepaukku, jota katsoessa pakarat puutuisivat. Näin ei kuitenkaan ole. Elokuvasalissa virtaavat vuoroin kyyneleet ja vuoroin raikuu nauru. On My Way -elokuvassa neljä eri sukupolvea kohtaa, törmää ja ottaa yhteen välillä hyvinkin räiskyvästi. Eri-ikäisistä katsojista koostuva yleisö nauraneekin eri kohdissa. Kun tarinaan vielä lisätään seksuaalisia jännitteitä, niin ei ole ihme, että se mikä naurattaa mummoa, saattaa nolottaa nuorempaa. Bettie ei ole koskaan ollut mikään siveyden sipuli eikä ole sitä nytkään. Bettie elää, sotkee asiansa, on isosydäminen, itsekäs ja tietoinen virheistään.

Catherine Deneuven näyttelijäntyö on hienoa katsottavaa. Iso hymy kasvoillaan katsoja voi hyvillä mielin jatkaa elämäänsä tietäen, että – onneksi – taakse jätetyt asiat löytää edestään, ja jotkut virheet todella on mahdollista korjata. Kaiken kukkuraksi nainen vaikuttaa olevansa parhaimmillaan vasta kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen, vaikka painiikin yhä samojen ihmissuhdeongelmien kanssa, jotka alkoivat jo teini-iässä, mutta joiden kohteet vain vaihtelevat läpi elämän.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa