Black Adam

Kymmenisen vuotta sitten käynnistynyt DC:n elokuvauniversumi saa jälleen uuden supervoimaisen kasvon, kun Dwayne ”The Rock” Johnson vetää ylleen antisankari Black Adamin tummat trikoot ja lähtee machorymistelemään oikein urakalla. (Ikäraja K-12)

21.10.2022 07:44
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 21.10.2022

Black Adamin nimikkotähti Dwayne Johnson on ollut innokkaasti ja määrätietoisesti hyppäämässä rooliinsa jo 15 vuoden ajan, mutta oli monenlaisen työn ja tuskan takana saada tarina oikeasti valkokankaille saakka; antisankarin vetovoimaisuudesta ei oltu täysin vakuuttuneita. Nyt kova uurastus on kuitenkin vihdoin tullut sadonkorjuuvaiheeseensa, kun DC:n uutukaisin teos kiitää elokuvateattereihin.

Fiktiivinen Kahndaqin kaupunki ja sen kansa ovat kärvistelleet historiansa saatossa milloin minkäkin sortovallan alla. Tilanne näyttää kääntyvän vihdoin valoisampaan suuntaan, kun vuosituhansia uinunut supervoima herää jälleen puolustamaan kotiaan. Lisätään menoon mukaan vielä ripaus demoneja sekä kourallinen muita metaihmisiä ja voilà, suuren luokan toimintamäiskemeininki on taattu.

Vuoden 2019 Shazam!-elokuvalle löyhänä spin-offina toimivan Black Adamin tarina ei ole suuremmin yllätyksellinen. Se keskittyy pääasiassa seuraamaan titulaarihahmonsa pyrkimyksiä sopeutua muuttuneeseen maailmaan. Johnson ottaa roolinsa selvästi todella tosissaan, mikä saa hahmon macho-olemuksen lipsahtamaan paikoitellen jopa hieman koomisen tuntuisen puolelle.

Vaikka elokuvan muut näyttelijät tekevät ihan kelpo jälkeä rooleissaan, jäävät he Johnsonin varjoon. Justice Society -sankareiden kohdalla luotetaan liialti siihen, että hahmot olisivat yleisölle jo entuudestaan tuttuja sarjakuvien sivuilta ja elokuvan pahispuoli jää kovin yksiulotteiseksi sekin. Kahndaqilainen perhe tuo seikkailuun sentään ihan oivaa inhimillisyyttä.

Räjähdyksiä, ammuskelua ja käsirysyä viljellään kerronnan lomaan tiuhaa tahtia. Ne saattavat toisaalta käydä hieman turruttamaan, mutta toisaalta eteneminen ei ainakaan pääse lässähtämään kesken kaiken. Pientä huumoria on ripoteltu sinne tänne keventämään menoa, ja sorrosta sekä vapauttajista saadaan sanottua jotain ihan merkityksellistäkin. Black Adam onnistuu siis lopulta olemaan ihan perusviihdyttävää viittasankaritoimintaa.

Huomautettakoon vielä, että elokuvan parista ei kannata suinkaan rynnistää muihin puuhiin liian vikkelään. Lopputekstien keskeltä löytyvä lisäkohtaus saa varmasti monet vinkaisemaan innostuksesta ja DCEU:n tulevia teoksia jää pohdiskelemaan odottavin mielin.

Ira Hurskainen

Black Adam -elokuvan traileri

Lisää luettavaa