Blue Jasmine

GENRE ENSI-ILTA 30.08.2013 TÄHDET

Mestariohjaaja Woody Allen täyttää tänä vuonna jo 78 vuotta, mutta hän ei ole hidastanut tahtia, vaan elokuvia syntyy edelleen vuosi per luokka -tahtiin.

Allenin tavaramerkki oli pitkään New York ja newyorkilaisuus, mutta viime vuosina hän on viihtynyt paremmin Euroopassa, mistä elokuville on löytynyt paremmin rahoitusta. Allen on tehnyt elokuvia muun muassa Englannissa (You Will Meet a Tall Dark Stranger, 2010), Ranskassa (Midnight in Paris, 2011) ja Italiassa (To Rome With Love, 2012).

Nyt Allen on palannut takaisin New Yorkiin, mutta vain osittain, sillä suuri osa Blue Jasminesta sijoittuu San Franciscoon. Ilahduttavinta on kuitenkin se, että Blue Jasmine on parasta Allenia vuosikausiin.

Cate Blanchett esittää newyorkilaista Jasminea, josta on tullut entinen seurapiirirouva. Avioliitto on päättynyt onnettomasti. Varakas pankkiiriaviomies Hal (Alec Baldwin) on osoittautunut talousrikolliseksi ja joutunut vankilaan. Siinä sivussa menivät rahat myös Jasminen sisarelta Gingeriltä (Sally Hawkins), joka oli miehineen sijoittanut arpajaisvoittonsa Halin bisneksiin. Jasmine tuntee siitä syyllisyyttä mutta joutuu varattomana pyytämään sisareltaan apua. Jasmine matkustaa San Franciscoon, missä sisar asuu. Alku ei lupaa hyvää. Jasmine ei pidä Gingerin uudesta duunaripoikaystävästä lainkaan ja sanookin sen tälle suoraan.

Jasminella on tosin pahempiakin ongelmia kuin sisaren renttumiehet. Hän joutuu vaihtamaan varakkaan kotirouvan elämän pienipalkkaiseen työhön hammaslääkärin vastaanottoapulaisena.

Jasmine ei ole mikään mukava nainen. Hän juo liikaa ja on ahdistunut. Hän on neuroottinen muttei lainkaan hupaisa kuin vaikkapa Allenin itsensä esittämät hahmot. Ehkä siksi Jasmine onkin niin koskettava roolihahmo, ja Blanchett tekee siitä todellisen. Blanchett todella heittäytyy moniongelmaisen Jasminen rooliin. Jos Yhdysvaltain elokuva-akatemia ei myönnä Blanchettille Oscar-ehdokkuutta, niin tapahtuu suuri vääryys.

Sivuroolitkin ovat erinomaisia. Sally Hawkinsin roolihahmo on kuin vakavampi amerikkalainen versio Happy-Go-Luckyn Poppysta. Renny Harlinin Ford Fairlanen nimiroolista tuttu Andrew Dice Clay esittää mainiosti Gingerin ex-miestä Augieta.

Allenilta odottaa koomisia tapahtumia, mutta Blue Jasmine kuuluu niihin Allenin ohjaustöihin, joiden tunnelma on vakava alusta loppuun. Elokuva on paikoin suorastaan kitkerän katkera. Sitä voisi sanoa jopa kyyniseksi. Siinä on Allenin tyylille ominaisia hahmoja, jotka voivat olla koomisia mutta ne eivät varsinaisesti naurata. Blue Jasmine on draamaelokuva, ja sellaisena erinomainen. Dialogi on todentuntuista ja roolihahmot ovat moniulotteisia ja usein ristiriitaisia – aivan kuin oikeita ihmisiä. Visuaalisesti Blue Jasmine on hillitty mutta samalla erittäin tyylikäs. Espanjalaiskuvaaja Javier Aguirresarobe (Vicky Cristina Barcelona) on luonut juuri tunnelmaan sopivia kuvia.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat