Broken City

25.4.2013 12:54
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 26.04.2013

Newyorkilainen poliisietsivä Billy Taggart (Mark Wahlberg) ampuu 16-vuotiaan tytön raiskauksesta ja murhasta syytetyn nuorukaisen. Billyn todetaan toimineen itsepuolustukseksi, mutta hänet erotetaan poliisivoimista. Kaupungin itsevaltiaan tavoin käyttäytyvä pormestari Nicholas Hostetler (Russell Crowe) pitää Billyä sankarina ja lupaa ettei unohda tätä.

Seitsemän vuotta myöhemmin Billy toimii kohta konkurssiin menevänä yksityisetsivänä, kun pormestari kutsuu Billyn pakeilleen. Hostetler pyytää Billyä pitämään silmällä hänen vaimoaan Cathleenia (Catherine Zeta-Jones) hämmästyttävän suurta summaa vastaan. Taloudellisesti horjuva Billy ei voi kuin suostua. New Yorkissa on meneillään pormestarinvaalikamppanjointi, ja Billy havaitsee Cathleenin tapailevan Hostetlerin vastaehdokkaan vaalipäällikköä (Kyle Chandler). Kampanjointiin ja pormestarin bisneksiin liittyvä tapaus osoittautuu kaikeksi muuksi kuin normaaliksi uskottomuustapaukseksi.

Broken City yrittää olla tiukkaotteinen poliittinen trilleri mutta jää auttamattoman valjuksi ja kaavamaiseksi. Elokuvan käsikirjoittaja Brian Tuckerin onnistui myymään käsikirjoitus ensimmäiseksi pitkäksi elokuvakseen, mutta tuotannon käynnistys kesti vuosia. Ei ihme, koska käsikirjoitus on hyvin vaatimaton. Joillakin sen juonikudelmilla ei loppujen lopuksi ole yhtään mitään merkitystä, ja näin katsojan odotuksia petetään.

Vasta kun pääosiin kiinnitettiin Hollywoodin suuria nimiä, sai hanke tuulta siipiensä alle. Näyttelijäntyöstä on todettava, että Mark Wahlberg ei ole koskaan osannut näytellä eikä pysty kannattamaan pääosia, Russell Crowe yrittää tehdä sen minkä voi, ja Catherine Zeta-Jonesille ei käsikirjoitus anna minkäänlaisia eväitä, sen verran ohut on hänen hahmonsa.

Ohjaajana toimii Allen Hughes, jonka ensimmäinen itsenäinen työ Broken City on. Aiemmin hän on ohjannut yhdessä veljensä Albertin kanssa Cannesin elokuvafestivaaleilla säväyttäneen Väkivallan kierteen (1993). Hollywoodissa veljekset räjäyttivät pankin Lontoon Viiltäjä-Jackistä kertovalla, Johnny Deppin tähdittämällä elokuvalla From Hell (2001). Taitavasti Hughes ohjaakin, mutta hänellekään ei ole suotu maukkaita paloja purtavaksi.

Yhdysvalloissa on polittisen trillerin perinne jo pitkän ajan takaa. 1940-luvun monet film noirelokuvat liikkuivat tuolla alueella, josta ehkäpä ikimuistoisemmat suoritukset nähtiin Humphrey Bogartin (1899–1957) Sam Spade- tai Philip Marlowehahmoissa. 1970-luvun vainoharhaelokuvan mestari oli Alan J. Pakula (1928–1998), joka ohjasi eräät alan mestriteokset, kuten Klute – rikosetsivä (1971), Ansa – Parallax View (1974) ja Presidentin miehet (1976). Kauas on noista ajoita tultu, vaikka ei ottaisikaan huomioon nostalgialisää. Viime vuosina yhtään lähelle on päässyt George Clooneyn ohjaama Vallan kääntöpuoli (2011). Broken Cityn kohdalla syy lienee kankean ja kaavamaisen käsikirjoituksen sekä turhan ison tuottajajoukon. Eri tuottajanimikkeitä löytyy peräti 21, joukossa Mark Wahlberg ja Allen Hughes itse. Heiltä kaikilta on päässyt sormien läpi vaatimaton tarina.

Broken City -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa