Cats

Tylsä ja juoneton musikaali aiheuttaa lähinnä turhautunutta sähinää.

3.1.2020 10:07
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 03.01.2020

Okei. Nyt kun Cats vihdoin saatiin Suomeenkin, on sanottava, että elokuva kannattaa katsoa ihan vain sen meemi-statuksen vuoksi. Se ei ole pahimpien haukkujen arvoinen, mutta ei se ole myöskään kovin hyvä.

Miten hittimusikaalin adaptaatio on voinut mennä näin pieleen? Syy ei ole se, että elokuva on täynnä tietokoneella luotua grafiikkaa. Efektit ovat kivoja muutamia irronneita kasvoja ja kummallisia ilmeitä lukuun ottamatta.

Todellinen syy huonojen arvioiden takana on kuitenkin tarinan juonettomuus. Cats ei sisällä minkäänlaista juonta, jota kuljetettaisiin eteenpäin dialogin tai musiikin avulla. Se on rykelmä musiikkivideoita, joissa esitellään yleensä uusi kissa. Mihin esittelyt sitten johtavat? Siihen, että osa kissoista unohdetaan ja osa otetaan mukaan seuraaviin musiikkinumeroihin. Mikä tämän kaiken pointti on?

No tietenkin kissojen oma kykykilpailu, jonka pääpalkintona on uudelleensyntymä!

Jos tämä premissi kuulostaa kiinnostavalta, niin eipä hätäillä, sillä sitä se ei ole. Cats on nimittäin keskipitkäksi elokuvaksi aivan liian tylsä. Puolivälissä on vaikea välttyä haukottelemiselta. Samalla alkaa myös toivoa, että elokuva loppuisi mahdollisimman nopeasti.

Toki elokuvasta on yritettävä löytää myös joitain hyviä puolia. Elokuvan näyttelijäkaarti on täynnä kovia nimiä – jotka sopivat rooleihinsa hyvin. Pääosassa loistaa ammattilaisbalettitanssija Francesca Hayward, lisäksi mukana on Idris Elba, Judi Dench ja Ian McKellen. Sattuu ajatella, että tämänlainen kaarti on saatu kiinnitettyä elokuvaan. Kaikki tekevät toimivat roolit – ongelmana on käsikirjoitus.

Laulut ovat toki pääosin vauhdikkaita ja mukavaa kuunneltavaa. Ne eivät välttämättä ole millään tapaa järkeviä, mutta hei – tämä on musikaali ihmiskissoista, jotka haluavat kuolla.

Palataan vielä hetkeksi erikoistehosteisiin. Ne ovat keränneet suuren määrän haukkuja, mutta on pakko sanoa, etteivät ne ole läheskään niin huonoja kuin etukäteen voisi olettaa. Voi olla, että ne näyttivät huonommalta alkuperäisessä versiossa. Oletettavasti Suomessa kuitenkin esitetään korjailtua versiota, joka Pohjois-Amerikassa lähetettiin elokuvateattereille vasta ensi-illan jälkeen.

Cats on kuvattu hienosti. Kuva on terävää ja kuvakulmat ovat luovia. Elokuva on kaikessa karmeudessaan yllättävän mukavaa katseltavaa. Kiva kuvaus ja pääosin laadukkaat erikoistehosteet eivät kuitenkaan pelasta juonetonta ja omituista elokuvaa.

 

Cats -elokuvan traileri

Lisää luettavaa