The Counselor

Harmillinen pettymys.

14.11.2013 09:55
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 15.11.2013

Tässäpä elokuva, joka paperilla vaikuttaa erittäin kiinnostavalta. Ohjaajana arvostettu veteraani Ridley Scott. Käsikirjoittajana Pulitzer-palkittu kirjailija Cormac McCarthy. Näyttelijäkaarti vilisee Hollywoodin ykköstähtiä: Brad Pitt, Cameron Diaz, Penélope Cruz ja Javier Bardem. Heistä yksikään ei tosin ole varsinainen päähenkilö, sillä keskushahmo on Michael Fassbenderin esittämä asianajaja, joka leikkii omalla ja läheistensä hengellä sotkeuduttuaan huumeiden salakuljetukseen. Elokuva on kuitenkin yllättävän heikko esitys kaikilta. The Counselor on pitkäveteinen ja kalsea trilleri, jonka tekisi mieli jättää kesken.

McCarthyn romaaneista on tehty useita elokuvia, joista tunnetuin on Coen-veljesten Menetetty maa (2007). The Counselor ei perustu aiemmin ilmestyneeseen teokseen, vaan kyseessä on McCarthyn oma alkuperäiskäsikirjoitus. McCarthy taitaa olla parempi romaanien kuin elokuvakäsikirjoitusten kirjoittajana, sillä jotain on mennyt vikaan. Dialogi on runsasta ja kekseliästäkin, mutta teksti ei herää valkokankaalla eloon. Kaikki näyttelijät Javier Bardemista Cameron Diaziin latelevat pitkiä ja moniselitteisiä vuorosanojaan samalla vakavalla naamalla ja täysin yhtä epäluontevasti. Yhdestäkään henkilöhahmosta ei nouse esiin kiinnostavaa persoonaa.

Scott on kuulunut Hollywoodin arvostetuimpiin tekijöihin jo yli 30 vuotta. Näyttää kuitenkin siltä, että jos lajityyppinä on joku muu kuin tieteiselokuva (Alien, Blade Runner) tai historiallinen seikkailudraama (Gladiator), niin lopputulos jää laihaksi. The Counselor on yhtä huono rikoselokuvana kuin Scottin Mainio vuosi (2006) komediana .

Scott tunnetaan etenkin näyttävästä visuaalisesta tyylistään, mutta The Counselor ei näytä erityisen hyvältä. Kohtauksissa lähinnä istutaan ravintoloissa tai kauniisti sisustetuissa huoneissa, puhutaan loputtomasti ja juodaan värikkäitä drinkkejä. Sellaisesta ei synny kunnon elokuvaa. The Counselorista jää päällimmäiseksi mieleen Cameron Diaz hinkkaamassa alapäätään urheiluauton tuulilasia vasten. Se ei valitettavasti riitä.

Jussi Huhtala

Lisää luettavaa