Dallas Buyers Club

GENRE ENSI-ILTA 31.01.2014 TÄHDET

Kanadalaissyntyinen Jean-Marc Vallée on aikaisemmin ohjannut sellaisia rakkaudentunnustuksia ja herkkiä henkilökuvia kuin C.R.A.Z.Y. (2005), Nuori Victoria (2009) ja Café de Flore. Rosoisesta ja homofobisesta punaniskasta kertovaa Dallas Buyers Clubia ei etukäteen olisi kuvitellut hänelle sopivaksi materiaaliksi. Ehkä kuitenkin Valléen hienostunut kerrontatapa estää elokuvaa luisumasta eksploitaatioksi ja toisaalta sortumasta hempeilyyn.

Dallas Buyers Club sijoittuu 1980-luvun jälkipuoliskolle. Teksasilainen sähköteknikko Ron Woodroof työskentelee öljykentällä ja hoitaa sivussa hämäriä vedonlyöntibisneksiä rodeokilpailuissa. Jouduttuaan työmaalla sattuneen onnettomuuden seurauksena sairaalaan Woodroof saa hälyttäviä uutisia: verikokeiden perusteella hänellä on hi-viruksen aiheuttama aids ja kolmekymmentä päivää elinaikaa.

Tuohon aikaan aids oli paitsi varma kuolemantuomio myös pelkästään homojen taudiksi katsottu sosiaalisen stigman tuoja. Siksi Woodroofkaan ei ota diagnoosia vakavasti, sillä hänhän pitää naisista – ja paljon. Tauti on vielä uusi ja outo, ja tieto sen leviämistavoista hysteeristen huhupuheiden varassa. Niinpä Woodroof huomaa, että pelkkä epäilys riittää sulkemaan hänet aikaisempien ympyröiden ulkopuolelle.

Vaikka Woodroofin elintavat ja mielipiteet ovat arveluttavia, hän ei ole tyhmä. Hän lukee omin päin tutkimuksia ja törmää lääkkeisiin, joiden uskotaan auttavan tautiin. Kun Woodroof ei pääse paikallisen sairaalan testiryhmään, jolla Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat potentiaalista uutta lääkettä, hän lähtee Meksikoon hakemaan lääkkeitä itse.

Meksikossa aina tilannetajuinen Woodroof keksii, että lääkkeiden toimittamisessa muiden käyttöön on mahdollisuus hyvälle bisnekselle. Koska hyväksymättömien lääkkeiden maahantuonti muuhun kuin omaan käyttöön on kiellettyä, hän kehittää lakien ja sääntöjen kiertämiseksi ”klubin”, jonka jäsenyys oikeuttaa lääkeannoksiin. Samalla toimelias potilas astuu paikallisen sairaalan testin varpaille julistaessaan sen lääkkeen myrkyksi ja joutuu saman tien paikalliseen lääketeollisuuteen vahvasti sidoksissa olevien viranomaisten silmätikuksi.

Matthew McConaughey heittäytyy täysillä Woodroofin rooliin tuomalla hahmoon omaa teksasilaistaustaansa ja laihduttamalla itsensä kuihtuneeksi aids-potilaaksi. Hän onnistuu olemaan antisankari, jonka toimia katsoja ymmärtää ja jonka puolelle voi asettua, vaikkei tyypistä pitäisikään. Hänen tukenaan on Jared Leto, joka esittää Woodroofin sairaalassa tapaamaa herkän käytännöllistä transvestiittia, josta tulee bisneskumppani ”paikallistuntemuksen” ansiosta. Vain Jennifer Garnerin ymmärtäväinen lääkäri ja potentiaalinen lemmenkumppani tuntuu päälleliimatulta hahmolta kuvaamaansa aikakautta hyvin avaavassa laatudraamassa.

Suomalainen ikäraja 16 tuntuu aivan liian korkealta, mutta täällä on perinteisesti suhtauduttu nuivasti vähäiseenkin huumeiden käytön kuvaukseen, vaikka se ei olisikaan viihteellistä. Nykyään aidsiin kuolemisesta on ilmeisesti myös tullut tabu, koska ikärajaperusteissa on mainittu myös ahdistavuus.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat