Date Night

23.4.2010 14:10
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Steve Carellin ja Tina Feyn yhteinen komediaelokuva vaikuttaa äkkiseltään neronleimaukselta. Carell on hauskuuttanut hupaisina sivuhahmoina mm. elokuvissa Bruce taivaanlahja (2003) ja Uutisankkuri: Ron Burgundyn legenda (2004). Komediassa 40 v. ja neitsyt (2005) koomikko esitti sympaattisen säälittävää Andy Stitzeriä, 40-vuotiasta neitsyttä. Vuonna 2005 Carell valloitti television humoristisen Konttori-sarjan amerikkalaisversiolla, joka toi miehelle sekä Golden Globe- että Emmy-palkinnon.

Tina Feyn ansioluettelo ei näytä yhtään huonommalta. Golden Globe- ja Emmy-palkittu käsikirjoittaja on kynäillyt suositun yhdysvaltalaisen viihdeohjelma Saturday Night Liven sketsejä. Vuonna 2004 sai ensi-iltansa Feyn käsikirjoittama teinikomedia Mean Girls, jossa näyttelijätär esiintyi itsekin. Tällä hetkellä Fey tähdittää, kirjoittaa ja tuottaa omaa televisiosarjaansa nimeltä 30 Rock. Suomessa Subilla nähty komediasarja on niin ikään voittanut lukuisia palkintoja.

Carellin ja Feyn kaltaisten lahjakkuuksien kiinnittäminen pääosarooleihin on taatusti monen komediaohjaajan unelma. Valitettavasti Night at the Museum– ja Vaaleanpunainen pantteri -ohjaaja Shawn Levy heittää tilaisuutensa hukkaan. Date Night on kokonaisuutena yhtä lattea kuin ensimmäiset treffit, joiden aikana lentää muutama kelvollinen vitsi, muttei ainuttakaan ikimuistoista kipinää.

Claire (Fey) ja Phil Fosterin (Carell) arkielämä on täynnä rutiineja, joiden sekaan ei mahdu spontaaneja yllätyksiä tai muitakaan parisuhdetta piristäviä tekoja. Avioparilla on tapana järjestää yhteisiä treffi-iltoja, jolloin on tarkoitus pitää hauskaa. Fosterin pariskunnalle nämäkin illat tuntuvat pakonomaiselta velvollisuudelta. Eräänä kohtalokkaana iltana Fostereiden elämä saa aivan uudenlaiseen käänteen. Manhattanin trendiravintolassa heidät sekoitetaan toiseen pariskuntaan, jolla on hämäräperäinen tausta. Kynttiläillallinen muuttuu uskomattomaksi takaa-ajoksi ja seikkailuksi, jota Claire ja Phil eivät koskaan unohda.

Elokuvankatsoja kyllä unohtaa. Date Nightissa ei ole mitään mieleenpainuvan oivaltavaa, eivätkä sen vitsit naurata kunnolla kertaakaan. Carell ja Fey toki ansaitsevat muutaman hymähtelyn, mutta heidän erinomaiset improvisaatiotaitonsa eivät pelasta epätasaista kerrontaa. Elokuva yrittää yhdistää parisuhdepohdinnat räjähtävään toimintaan ja hengästyttävään salapoliisileikkiin, joka tuntuu kuitenkin koko ajan liiankin yliampuvalta. Komedia olisi voinut keskittyä Fosterin pariskunnan suhteeseen, johon Fey ja Carell tuovat hienovaraisen huumorin lisäksi yllättävän aitoja tunteita.

Carell ja Fey ovat komedian heikkouksista huolimatta erittäin miellyttäviä. He eivät vain pääse elokuvassa kunnolla vauhtiin. Omaperäisemmässä ja iskevämmässä elokuvassa heidän lahjakkuutensa nousisi taatusti sen ansaitsemalle tasolle. Seuraavalla kerralla kaksikko voisi unohtaa tusinakäsikirjoitukset ja raapustaa itse jotakin oikeasti kiinnostavaa ja hauskaa. Sitä odotellessa kannattaa jättää Date Night väliin ja käpertyä treffikumppanin kanssa kotisohvalle nauttimaan Carellin ja Feyn paremmista tuotoksista.

Essi Peltola

Tähdet: ★★

Date Night. Yhdysvallat 2010. Ohjaus: Shawn Levy. Käsikirjoitus: Josh Klausner. Pääosissa: Steve Carell, Tina Fey, Mark Wahlberg, James Franco, Mila Kunis, Ray Liotta, Mark Ruffalo. Genre: Komedia. Ikäraja: 13. Kesto 1 t 29 min. Ensi-ilta 23. huhtikuuta.


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa