Deepwater Horizon

Puhtaana toimintaelokuvana lajityyppinsä valiosuoritus.

29.9.2016 15:18
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 30.09.2016

Meksikonlahdella sattui vuonna 2010 yksi kaikkien pahimpia öljyonnettomuuksia, kun Deepwater Horizon -porauslautalla syttyi räjähdysmäinen tulipalo, eikä henkilövahingoilta vältytty. Tositapahtumiin perustuvassa katastrofielokuvassa Mark Wahlberg esittää porauslautalla sähköteknikkona työskentelevää Mike Williamsia, joka taistelee urheasti paitsi oman myös työtovereittensa hengen puolesta. Kurt Russellin esittämä työnjohtaja Jimmy Harrell on vähintään yhtä maanläheinen äijä paksuine kahvaviiksineen. John Malkovichille on taas annettu roistomaisen korporaatiomiehen rooli.

Ohjaaja Peter Berg tunnetaan testosteronin täyteisistä toimintaelokuvista kuten Battleship ja Lone Survivor. Deepwater Horizon jatkaa samaa linjaa: näyttävän toiminnan lomassa jenkkilippu liehuu ja Jumalaa kiitetään rukouksin.

Naisroolitkin ovat hyvin konservatiivisia. Williamsin perhesuhteille omistetaan elokuvan alussa reilusti aikaa. Se on hyvää pohjustusta roolihahmolle, joka on aluksi aivan tavallinen perheenisä. Vaimoa esittävä Kate Hudson joutuu kuitenkin tyytymään kotiin jäävän kiltin pikkuvaimon rooliin. Hänen tehtävänään on odottaa isää huolestuneena kotiin, jotta päästään tekemään tyttärelle tämän hartaasti odottama pikkuveli tai -sisko.

Jane the Virgin -sarjan pääosasta tuttu Gina Rodriguez sentään on päässyt esittämään yhtä porauslautan työntekijää. Tämäkin naishahmo on kuitenkin tiukassa paikassa tosimies Wahlbergia heikompi eikä uskalla hypätä korkealta kylmään veteen.

Jos kuitenkin sulkee silmänsä Deepwater Horizonin vanhanaikaiselta maailmankuvalta ja ajattelee sitä puhtaana toimintaelokuvana, niin se on lajityyppinsä valiosuoritus. Toimintakohtaukset saavat katsojan puristamaan penkkiä rystyset valkoisina. Paniikki ja kaaos tuntuvat katsomossa asti. Porauslautan dramaattiset tapahtumat on toteutettu hämmästyttävän realistisesti, ja se on saatu aikaan suosimalla perinteisiä lavasteita usein keinotekoisilta näyttävien digitaalisten efektien sijaan. Mieleen tulee Bergin ja Wahlbergin edellinen yhteistyö Lone Survivor, jossa sotilaat tulivat rymisten vuorenseinämää alas – intensiivisyys on samaa luokkaa.

Vaikka Deepwater Horizon on kyllästetty perinteisillä arvoilla, se on silti avoimen kriittinen: elokuva on vastalause öljy-yhtiöille ja niiden toiminnalle. Deepwater Horizonin pahin roisto ei ole yksittäinen ihminen vaan BP-yhtiö, ja se sanotaan hyvin selvästi.

Jussi Huhtala

Deepwater Horizon -elokuvan traileri

Lisää luettavaa