Déja Vu

22.12.2006 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Brittiohjaaja Tony Scott on tehnyt useita toiminnallisia elokuvia pintakiiltoa painottavalle megatuottaja Jerry Bruckheimerille alkaen urheiden jenkkilentäjien ylistyslaulusta Top Gun tasan kaksi vuosikymmentä sitten. Déjà Vu on miesten välisen yhteistyön uusin hedelmä. Jo kolmatta kertaa Scottin elokuvan pääosassa on Denzel Washington.

  Mainostaustan omaava ohjaaja on viime vuosina koostanut elokuvansa enenevässä määrin salamannopeiden pomppuleikkausten, kuvan värien vääristelyn ja voimakkaiden äänitehosteiden ja/tai musiikin varaan. Tämä on aiheuttanut katsojassa helposti ainakin ärsytystä, jos ei suoranaista päänsärkyä.

  Déjà Vu on tervetullut askel takaisin kohti perinteisempää ilmaisua, vaikka nuo tehokeinot eivät edelleenkään ole pudonneet kokonaan pois ohjaajan arsenaalista. Samalla elokuva sisältää dynaamisen duon töille kokonaan uusia elementtejä. Ensinnäkin se perustuu fantasian puolelle lipsuvaan tieteisjuoneen ja toiseksi paljastuu lopulta eräänlaiseksi rakkaustarinaksi. Terroristi räjäyttää New Orleansissa jokilaivan tappaen yhdellä iskulla 543 ihmistä. Washington on ATF-agentti Doug Carlin, joka saapuu tutkimaan tapausta ja joutuu niin tehdessään tekemisiin toista virastoa edustavan salaperäisen agentti Pryzwarran (Val Kilmer) kanssa. Tämä värvää outoja todisteita löytäneen Carlinin omaan huippusalaiseen tiimiinsä, joka tutkii tapausta kokonaan uudenlaisella teknologialla.

  Yhdysvaltain hallitus on onnistunut salassa kehittämään menetelmän, jolla jo tapahtuneita asioita voidaan monitoroida 102 tunnin päähän menneisyyteen. Tutkijaryhmällä on käytettävissään tuo aikaikkuna terroristin henkilöllisyyden selvittämiseen. Kaiken avain on Claire Kuchever (Paula Patton), nainen joka on murhattu ja lavastettu räjähdyksen uhriksi sen kätkemiseksi, että hänen autoaan oli käytetty räjähteiden kuljettamiseksi jokilaivaan.

  Yksinäinen Carlin kiinnostuu naisesta kurkkiessaan tämän elämää nykyisyydestä käsin, ja esittää ilmeisen kysymyksen. Jos on olemassa ainoalaatuinen tekniikka, jolla menneisyyttä voidaan tarkkailla, olisiko sitä mahdollista myös muuttaa ja siten pelastaa paitsi Clairen, myös kaikkien jokilaivalla kuolleiden henki?

  Tarinan aikamatkustelu tarjoaa loistavat aseet niille katsojille, jotka tarkkailevat juonen loogisia aukkoja voidakseen niiden avulla murskata koko katselukokemuksen. Heille elokuvaa ei voikaan suositella. Mutta niille, jotka eivät ole aivan yhtä tarkkoja, tarjolla on hienosti kulkeva toimintaelokuva mielikuvitusta kutkuttavilla tieteisaineksilla. Jopa romanttinen sivujuoni onnistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan koskettamaan.

  Lisää luettavaa