Devil

GENRE ENSI-ILTA 05.11.2010 TÄHDET

Devil on yhtä tylsä kuin sen premissi antaa olettaa: viisi ihmistä jumissa hississä, yksi heistä on paholainen. Tarinan ideoinut M. Night Shyamalan kuorruttaa klisesoppansa pakollisella viimeisen näytöksen twistillä, jota ei kannata odottaa. Ohjaaja John Erick Dowdle (Karanteeni) ja käsikirjoittaja Brian Nelson (Hard Candy) onnistuvat luomaan jännitystä vain paikoin.

Chris Messina on etsivä Bowden, perheensä yliajossa menettänyt leski, joka saa ilmoituksen itsemurhasta. Joku on hypännyt pilvenpiirtäjän jätti-ikkunan läpi ja rysähtänyt parkkeeratun pakettiauton kattoon. Tämä on vain alkusoittoa, sillä rakennuksessa tapahtuu kummia: pian viisi ventovierasta jää jumiin hissiin. Yksi heistä on – tai ei ole – paholainen.

Ohjaaja Dowdle hyödyntää ahdasta tilaa kumman vähän. Kuvakulma on useimmiten hissin ulkopuolella – joko vartijakopin monitoreissa tai kokonaan muissa henkilöhahmoissa. Alan konkari Tak Fujimoton kunnianhimoiset kamera-ajot ovat aivan liikaa kontekstissa, jossa hyytävyyttä voisi tehostaa vaikkapa staattisten valvontakameroiden kautta.

Yhdentekeväksi Devilin tekevät sen puusta veistetyt henkilöhahmot. Suuren osan ajasta katsojaa ohjataan puntaroimaan, kuka hissin asukeista voisi olla syyllinen. Jokaisen Cluedo-kortti on kuitenkin niin mahdottoman väsyneesti kirjoitettu, että katsoja huomaa pian vähät välittävänsä.

Huvittavin on valvontakameroita syynäävä latinovartija, jonka uskonnolliset höpinät toisintavat stereotyyppiä tehokkaasti – vaikka hahmo nyt toimiikin totuuden torvena. Mikäli hän katolisten kauhukuvien sijaan pelkäisi vaikkapa Shivaa, voisi rooliin kuvitella Shyamalanin itsensä. Nyt hänen cameoltaan säästytään.

Anton Vanha-Majamaa

Tähdet: ★★

Devil – Traileri
Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat