Disorder

/ GENRE , ENSI-ILTA 29.07.2016 TÄHDET

Rosoisen komean ranskalaistrillerin pääosassa nähdään vieläkin rosoisempi Matthias Schoenaerts, joka esittää Afganistanista paluun tehnyttä sotilasta, traumaperäistä stressihäiriötä potevaa Vincentiä. Vincent ja joukko muita sotilaita palkataan libanonilaisen bisnesmiehen vaimon ja heidän poikansa henkivartijaksi Maryland-nimiseen kartanoon, johon elokuvan alkuperäinen nimi viittaa. Miksi elokuvan nimi on ”käännetty” Disorderiksi, jäänee luultavasti ikuisesti hämärän peittoon.

Alice Winocourin ohjaustyyli on pääosin leppoisaa, mutta aina välillä Vincentin päänsisäinen kaaos ja suoranainen lamaannus ja paniikki onnistuvat ravistelemaan myös katsojaa. Elokuva maalaa kovin maanläheistä ja jopa sympaattista kuvaa Vincentistä, vaikka käy erittäin selväksi, että hän kärsii pahoista traumoista. Mies on nähnyt ja tehnyt paljon. Velka on lopulta maksettava, kun sekä pää että keho toimivat enää pelkkien pillereiden, piristeiden ja kahvin voimalla.

Diane Krugerin esittämän liikemiehen vaimon ja Vincentin välille syntyy vähitellen yhteys, kun he joutuvat viettämään enemmän aikaa keskenään. Elokuvan loppukohtaus on moniulotteinen, ja kuvastaa hyvin käännösnimeä: sekasortoa, epäjärjestystä, sairautta ja levottomuutta. Jää katsojan tehtäväksi päätellä mitä lopussa tapahtuu.

Vaikka Disorder ei oikein meinaa käynnistyä, pystyy se kuitenkin pitämään katsojan otteessa synkeällä jännitteellään. Trillerin ainekset syntyvät pikemminkin psykologisesti kuin ulkopuolisen uhan kautta, vaikka sitäkin herkkua saadaan mukaan. Kaiken kaikkiaan elokuva onnistuu tavoitteissaan, mutta silti jotain jää puuttumaan. Disorder tuntuu kovin laimealta, varsinkin jos sitä vertaa vaikkapa aiemmin tänä vuonna ensi-iltansa saaneeseen aivan mahtavaan italialaiseen rikostrilleriin Suburra. Elokuvan aineksista olisi saanut kasaan hienon trillerin, mutta kun osiensa summat eivät aivan kohtaa, jää katsojalle saaliiksi vain hiukan kädenlämpöistä liikkuvaa kuvaa. Winocourin olisikin pitänyt avata tarinaa enemmän ja ottaa kantaa ikävään aiheeseen.

Vaikka elokuvalla on ongelmansa, on se kuitenkin erittäin komeaa katseltavaa perinteiseen ranskalaiseen tapaan. Eiköhän Winocourille järjesty tämän jälkeen kultainen menolippu kohti la-la-landiaa, muhkeita palkkashekkejä sekä kaviaaria ja shampanjaa. Winocourille ja Schoenaertsille toivoo jatkossa pelkkää hyvää, sen verran komeasti kaksikko tonttinsa hoitaa. Harmittavaa, että nyt ei tullut aivan nappiosumaa, vaikka hyvin lähellä sellaista ollaan.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat