The Double

GENRE , ENSI-ILTA 22.06.2014 TÄHDET

Orwellilaisia visioita.

The Double näyttää katsojalle oudon maailman, joka voisi olla peräisin tieteiselokuvasta. Toisaalta kaikki asiat ja esineet näyttävät kuuluvan menneisyyteen. Byrokraattiseen yhteiskuntaan sijoittuva elokuva on täynnä kuvaputkimonitoreita ja outoja vanhanaikaisia laitteita. Mieleen tulee väistämättä Terry Gilliamin elokuva Brazil (1985) ja sen orwellilaiset visiot.

Elokuva perustuu Fjodor Dostojevskin vuonna 1846 ilmestyneeseen romaaniin Kaksoisolento, joka julkaistiin muutama vuosi sitten suomeksi uutena käännöksenä.

Dostojevskin varhaisteoksen päähenkilö Goljatkin oli pikkuvirkamies, joka kohtasi työpaikallaan täydellisen kaksoisolentonsa. Mutta siinä missä Goljatkin oli vaatimaton ja nöyrä työntekijä, kaksoisolento toimi pyrkyrimäisesti ja epärehellisesti.

Elokuvan tarinassa on sama idea. Nyt päähenkilön nimi on Simon, jota esittää Jesse Eisenberg (The Social Network). Dostojevskin romaanin tapaan Simon on kuuliainen työntekijä, joka työskentelee ankeassa toimistossa. Hän on neuroottisen oloinen ja kömpelö nuori mies, jota johtaja nimeltä herra Papadopoulos (Wallace Shawn) pomottaa. Kollegatkin ovat ikäviä byrokraatteja. Taustalla hallitsee salaperäinen Eversti (James Fox), joka muistuttaa Orwellin Isoaveljeä.

Toimiston ulkopuolella on pimeää ja synkkää. Simonin asunto on harmaassa kerrostalorakennuksessa. Alueella tapahtuu paljon itsemurhia. Kahvilassa palvelu on huonompaa kuin Neuvostoliitossa.

Simon on ihastunut Hannahiin, joka työskentelee saman toimiston eri osastolla. Mia Wasikowskan (Liisa ihmemaassa) esittämä nuori nainen näyttää olevan ainoa valopilkku Simonin elämässä. Viehättävä kollega vieläpä tuntuu vastaavan Simonin tunteisiin, ja he sopivat tapaamisesta. Sitten herra Papadopoulos palkkaa toimistolle uuden työntekijän nimeltä James, joka on Simonin ilmetty kaksoisolento.

James tuntuu olevan kaikkea sitä, mitä Simon ei ole. James on pelimies, joka hurmaa naiset ja saa itsensä näyttämään hyvältä johtajan silmissä – Simonin kustannuksella. Kukaan ei tunnu huomaavan yhdennäköisyyttä paitsi Simon itse. Onko James Simonin mielikuvituksen tuotetta? Ovatko Simon ja James sama henkilö? Onko Simon tulossa hulluksi?

The Doublen erikoista tunnelmaa lisää se, että suomalaismuusikko Danny nähdään elokuvan ravintolakohtauksessa, jossa hän esittää englanniksi kappaleensa East Virginia. Ohjaaja Richard Ayoade löysi laulajan YouTubesta ja pyysi elokuvaansa.

Ayoade tunnetaan parhaiten näyttelijänä komediasarjasta IT-porukka. Hänen ensimmäinen pitkä ohjaustyönsä Submarine (2010) oli älykäs ja hauska teinipojan kasvutarina. The Double on hyppäys aivan toisenlaiseen suuntaan. Myös The Doublen voi määritellä komediana, mutta sen huumori on mustaa ja satiirista. The Doublen parissa harva nauraa ääneen.

The Doublen myötä Ayoade osoittaa olevansa yksi kiinnostavimmista uusista elokuvaohjaajista. Jo mainitun Gilliamin lisäksi The Double tuo mieleen vaikkapa Charlie Kaufmanin käsikirjoitukset tai Coen-veljesten elokuvat. Onpa elokuvaa verrattu maailmalla Aki Kaurismäenkin tuotantoon.

Vaikka Ayoadella tuntuu olevan selkeitä esikuvia sekä kirjallisuudessa että elokuvassa, hänen tyylinsä on täysin omaperäinen. The Doublen absurdissa maailmassa kaikki näyttää olevan tarkkaan mietittyä ja kekseliästä. Lavastaja David Crank ja kuvaaja Erik Wilson ovat tehneet upeaa työtä. Andrew Hewittin musiikki istuu elokuvan vainoharhaiseen tunnelmaan.

Äänimaailmakin on luotu taitavasti. Ayoaden käsikirjoituskumppanina on toiminut Avi Korine, joka on ohjaaja Harmony Korinen (Spring Breakers) veli. Jesse Eisenberg on kaksoisrooliin loistava valinta. Hän löytää itsestään sekä epävarman hissukan että ylimielisen ja hyperaktiivisen ekstrovertin. On vaikea kuvitella rooliin parempaa näyttelijää.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat