Eddie the Eagle

/ / GENRE ENSI-ILTA 01.04.2016 TÄHDET

Olympia-aatteen motto on se, että tärkeintä ei ole voitto vaan jalo kilpa.

Tätä Pierre de Coubertinin ajatusta brittiläinen mäkihyppääjä Eddie Edwards toteutti täydellisesti. Jumbosijoistaan tunnetulla Edwardsilla ei ollut mitään mahdollisuutta voittaa olympialaisissa, mutta hän ei välittänyt siitä. Hänelle oli lapsesta saakka tärkeintä päästä jonain päivänä olympiakisoihin. Ja sen unelman hän myös toteutti.

Mäkihyppyä seuraavien suomalaisten keskuudessa Edwards tunnetaan erittäin hyvin. Hänen uransa ajoittui samoihin aikoihin kuin Matti Nykäsen olympiavoitot. Elokuvassa nähdäänkin pienessä roolissa myös Nykäsen hahmo, jota suomalaisten katsojien harmiksi esittää ruotsalainen näyttelijä.

Alun perin Edwards haaveili kesäolympialaisiin pääsystä. Nykäsen lisäksi elokuvassa vilahtaakin toinenkin suomalainen olympiavoittaja Lasse Viren, jonka kuvan nuori Eddie näkee maineikkaista urheilijoista kertovassa kirjassa.

Talviurheilun taso ei ole koskaan ollut kovin korkea Englannissa, joten Eddie pääsee melko pienellä panostuksella laskettelumaajoukkueeseen. Olympiakisoihin tie ei kuitenkaan sitä kautta aukene, joten Eddie vaihtaa lajikseen mäkihypyn. Koska Eddie on käytännössä lajin ainoa brittiharrastaja, hänet valitaan olympiajoukkueeseen, ja hän pääsee Calgaryyn kisaamaan.

Edwards oli iltapäivälehtien suosikki, mutta samalla häntä pidettiin pelkkänä pellenä ja show-miehenä. Vaikka Eddie the Eagle on komedia, päähenkilön kustannuksella ei kuitenkaan naureskella liikaa, vaan hänestä tehdään eräänlainen arkielämän sankari. Elokuvan mukaan Eddie otti mäkihypyn todella vakavasti, vaikka hänellä ei ollut huippu-urheiluun vaadittavia ominaisuuksia eikä taustaa.

Edwardsia esittävä Taron Egerton teki läpimurtonsa elokuvassa Kingsman: Salainen palvelu, jossa hän esitti aivan toisenlaista sankaria. Egerton on muuntautunut maitoa juovaksi likinäköiseksi Edwardsiksi hämmästyttävän hyvin. Toisessa tärkeässä roolissa on Hugh Jackmanin esittämä alkoholisoitunut entinen mäkihyppääjä, joka ryhtyy Edwardsin valmentajaksi.

Elokuvan ohjaaja Dexter Fletcher on melko tuntematon nimi, joka tunnetaan paremmin näyttelijänä. Tuottajana sen sijaan on monien brittielokuvien nimekäs tekijä Matthew Vaughn, joka on saavuttanut mainetta sekä tuottajana (Puuta heinää ja muutama vesiperä, Snatch) että ohjaajana (X-Men: First Class, Kingsman: Salainen palvelu).

Lopputulos on sympaattinen elokuva luuserista oman elämän sankariksi nousevasta Edwardsista. Eddie the Eagle ei kohteensa tapaan välttämättä voita kultaisia palkintoja, mutta mukava ja hyväntuulinen tapaus se silti on.


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat