Ei karhuja

Iranin hallinnon vainoama ohjaaja peilaa elokuvanteon vaarallisuutta todellisuutta ja fiktiota nerokkaasti sekoittavassa dokudraamassa. (Ikäraja K-7)

9.3.2023 13:23
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 10.03.2023

Onko Ei karhuja -elokuvan tekijä Jafar Panahi vielä hengissä tämän arvion ilmestyessä? Kirjoitan tätä samana päivänä, jona tekaistuin syyttein heinäkuussa 2022 vangittu ja vapauttamistaan vaativa iranilaisohjaaja on aloittanut nälkälakon. Sittemmin Panahi vapautettiin takuita vastaan odottamaan tuomiota.

Ei karhuja on jo viides pitkä elokuva, jonka Panahi on tehnyt salaa maansa viranomaisilta sen jälkeen, kun hänelle vuonna 2011 langetettiin 20 vuoden elokuvanteko- ja maastapoistumiskielto ”Iranin valtion vastaisen propagandan levittämisestä”. Edeltäjiensä tavoin se liikkuu monitulkintaisesti fiktion ja dokumentin häilyvällä rajapinnalla Panahin itsensä ollessa jälleen elokuvan keskiössä.

Tällä kertaa pienessä Turkin rajan läheisessä kylässä piileskelevä Panahi etäohjaa läppärinsä ja skypen kautta dokumentaarista draamaa iranilaisesta pariskunnasta, joka yrittää epätoivoisesti hankkia väärennettyjä passeja paetakseen maasta. Samalla hän videoi ja valokuvaa kylän asukkaiden arkisia puuhia mahdollista myöhempää käyttöä varten. Mutta nyky-Iranissa mikä tahansa todellisuutta taltioiva kamera voi koitua käyttäjälleen kohtalokkaaksi.

Matalaa profiilia oman tilanteensa vuoksi pitävä Panahi joutuukin yllättäen kyläläisten silmätikuksi ja kitkerän riidan keskipisteeksi. Syynä on hänen mahdollisesti ottamansa valokuva, joka todistaa toiselle miehelle luvatun neidon ja tämän rakastetun kohtaamisen. Väkivaltaiseksi yltyvän kiistan paisuessa myös ohjaajan tekeillä oleva elokuva ajautuu umpikujaan samoin kuin sen päähenkilöiden elämä.

Elokuvan erikoinen nimi tulee erään kyläläisen Panahille antamasta ja perättömäksi osoittautuvasta varoituksesta. Teokraattisen diktatuurin hallitsemassa Iranissa jokainen kantaa vaarallista salaisuutta. Jokaisella on omat syynsä valehdella ja syynsä pelätä. Karhut vaanivat jokaisen nurkan takana. Eivätkä ne oikeasti ole karhuja.

Ei karhuja lienee Panahin pessimistisin elokuva. Sen vähäeleisyydessään vavahduttava lopetus ennakoi aavemaisesti protestoivan ohjaajan omaa kohtaloa. Elokuvan saadessa maailmanensi-iltansa Panahi virui jo vankilassa.

Tarmo Poussu

Ei karhuja -elokuvan traileri

Lisää luettavaa