Elokuu

1.4.2011 10:32
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 1. huhtikuuta

Voi aikoja, voi tapoja. Jos Mikko Niskasen Käpy selän alla (1966) aloitti uuden aikakauden kotimaisessa elokuvassa, näyttää alle kolmekymppinen Oskari Sipola palaavan aikaan ennen Niskasta. Sipolan Taideteollisen korkeakoulun lopputyönä syntynyt nuoruuskuvaus Elokuu on hämmentävän kesy, tunkkainen, jopa konservatiivinen elokuva.

Suurimmat vaikutteensa ohjaaja-käsikirjoittaja Sipola lienee ammentanut amerikkalaisista nuorisoelokuvista. Käsikirjoituksessa on tie-elokuvaa ja nuoren miehen itsenäistymistarinaa. Elokuussa ollaan kaiken aikaa liikkeessä: tarina kuljettaa Lapista Turkuun ja takaisin pääkaupunkiin. Mistä sitten johtuu, että lukuisten kipeiden ja kauniiden tapahtumien jälkeenkin päähenkilössä liikahtaa niin merkillisen vähän?

Helsinkiläinen Aku (Eppu Pastinen) on saanut lukion päätökseen ja horjuu nyt uuden kynnyksellä. Vaikka hyvän perheen poika janoaa kokemuksia, muutos toisaalta hirvittää. Kun tyttöystävä Erika (Niina Koponen) lähtee pitkälle reppureissulle, tuntee Aku jäävänsä tyhjän päälle.

Yliopiston pääsykokeiden jälkeen Aku iskee silmänsä viettelevään Juliin (Lina Turkama), joka vaikuttaa ikäistään kokeneemmalta. Julin viemänä Aku päätyy elämänsä matkalle hakemaan rajojaan ja koettelemaan tunteitaan.

Elokuu yrittää kertoa rakkaudesta, mutta teeman käsittely jää tavattoman kypsymättömäksi. Sipolan naiskuva on siistin kaksijakoinen. Erika on turvallinen ja reipas naapurintyttö. Napapaitoja suosiva Juli on rohkeampi, arvaamaton ja hiukkasen tuhma. Julin edesvastuuttoman isosiskon (Pihla Viitala) miehenkipeys kolkuttelee jo epäuskottavan rajoja. Tuoreen aviovaimon pikkupöksyt lentävät nurkkaan heti, kun Zagros Manucharin tulkitsema Freda kääntää päälle etelämaalainen viettelijä -vaihteensa.

Sipolan otteessa on moralisointia ja asenteellisuutta. Nuorukaiset miehistyvät sotaväessä, ja kunnon tytön sydän heltyy oitis anteeksiantoon, kun siilitukkainen lemmitty näyttäytyy armeijan maastopuvussa, elokuva väittää.

Draaman liikkeen pysäyttää liian usein teennäinen ja kulunut dialogi. Elokuvan kiusallisin tilanne syntyy soutuveneessä, jossa Timo Torikka on saanut suuhunsa ontuvan saarnan rakkaudesta. Elokuun maailma on seisahtunut ja dualistinen. Kokeiluille sopii kaikin mokomin antautua yhden kesän verran, muttei yhtään kauempaa. Kiltit, määrätietoiset tytöt voi unohtaa muutamaksi viikoksi ja keskittyä seksikkäisiin, ajelehtiviin naisiin. Mutta tuo toinen todellisuus ei saa kiehtoa kuin hetken, sillä syksyn tullen elämän on palauduttava tuttuihin, ennalta määrättyihin uomiinsa. Siksi kesän jälkeen mikään ei ole muuttunut.

Niina Holm

Tähdet: ★

Elokuu – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa