Escape Plan

14.11.2013 09:48
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 15.11.2013

Ray Breslinillä (Sylvester Stallone) on kiinnostava ammatti: hänen tehtävään on etsiä pakoreittejä vankiloista vangiksi tekeytyneenä. Riittävää korvausta vastaan, luonnollisesti. Näin hän auttaa vankilaviranomaisia tukkimaan pakoreittejä. Erään tällaisen keikan jälkeen Ray saa uuden toimeksiannon. CIA haluaa hänen tutkivan yhden heidän uusista vankiloistaan. Tuttua kauraa, ja hyvin palkattuakin vielä tällä kertaa. Niinpä Ray päättää tarttua haasteeseen. Hänelle luodaan uusi identiteetti, espanjalainen terroristi, jonka turvin hänet tullaan heittämään selliin.

Ray matkustaa New Orleansiin, kuten sovittu oli. Ray kaapataan kadulta pakettiautoon ja huumataan. Hän herää lattiasta irti olevassa lasikopissa. Ympärillä näkyy muita samanlaisia eri tasoilla. Vartijat ovat naamioituneita ja raskaasti aseistettuja, eikä äkkiseltään näyttäisi olevan mitään mahdollisuutta karata laitoksesta.

Vankilan yleisellä alueella Ray tapaa saksalaisen terroristin henkivartijan Emil Rottmayerin (Arnold Schwarzenegger), jonka kanssa hän hiljalleen ystävystyy. Heitä molempia piinaa sadistisen oloinen vankilanjohtaja Hobbes (Jim Caviezel), joka yrittää lannistaa Rayn ja puristaa tietoja Emilin pomosta. Nämä kaksi jäärää eivät tahdo alistua Hobbesin tahtoon, ja sekös tätä harmittaa. Etenkin kun pakosuunnitelmakin alkaa hahmottua.

Escape Plan on keskimääräistä kekseliäämpi toimintaelokuva, vaikka perushuttua suurimmaksi osaksi onkin. Kansa haluaa toimintaa, mutta uusia karismaattisia toimintatähtiä ei tunnu millään syntyvän taivaalle. Niinpä Hollywood ei päästä menneiden vuosikymmenten suuria nimiä kuten Stallonea, Schwarzeneggeriä, Bruce Willisiä ynnä muita eläkkeelle tai fyysisesti vähemmän vaativiin rooleihin. Ehkä he eivät edes haluakaan.

Vankilapakoelokuva ei nouse lajityyppinsä aatelistoon, mutta on pimeinä syys- ja talvi-iltoina viihdyttävä paukkujyvän palanpainike. Käsikirjoitus on alussa oivaltava, mutta vajoaa lopussa alle keskiarvon epäloogisuuksineen. Ohjauksesta vastaa taitava ruotsalainen Mikael Håfström. Kauas on tultu hänen kansanvälisestä läpimurtotyöstään Pahuudesta (2003).

Escape Plan -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa