Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka

Taitavasti rakennettu elokuva ei ole väkinäinen vaan särmikäs ja aidosti hauska. Pilkettä löytyy silmäkulmasta. Välillä mennään äärimmäisyyksiin asti, mutta lopputulos tuntuu luontevalta. (Ikäraja K-7)

31.3.2022 19:25
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 01.04.2022

Alussa hypätään suoraan asiaan: synkkänä, sateisena yönä verinen kirves ilmestyy Henkan naapurustoon. Hän kokee velvollisuudekseen selvittää rikos yhdessä ystävänsä Kivimutkan kanssa. Naapurustossa on tapahtunut myös muuta kummallista, sillä kaikki postilaatikot ovat kadonneet.

Elokuvassa ei jäädä vain maan pinnalle, sillä aikaa vietetään paljon myös ilmassa. Korkeanpaikankammoiselle alun radiomastokohtaus jopa tuntuikin jossakin. Joskus nuorille suunnatut elokuvat voivat jäädä pliisuiksi, mutta tässä niin ei käy. Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka on vauhdikas ja aidosti hauska kokoperheen elokuva.

Visuaalisesti elokuva näyttää hyvältä: siinä on kauniit värit ja komea lavastus. Esimerkiksi pienet yksityiskohdat seniorien kotona tuovat mieleen juuri oikeat assosiaatiot perinteikkäästä mummolasta.

Väinö Weckströmin ja Jarkko Felinin ensimmäistä pitkää elokuvaa ei tarvitse arvioida esikoisena, sillä se tuntuu konkarien kädenjäljeltä. Ohjaajat hallitsevat toiminnan ja osaavat luoda kohtauksia, joiden jännite kantaa alusta loppuun. Elokuvassa sujahdetaan lapsen mielikuvitusmaailmaan hauskasti, eikä kuvaa tai ääntä ei ole unohdettu huumoria rakentavana elementtinä.

Komedian rytmi toimii ohjauksen lisäksi myös tekstissä. Kaksikko on yhdessä myös käsikirjoittanut Kalle Veirron kirjasarjaan perustuvan elokuvan. Käsikirjoitus on selvä onnistuminen: se on erittäin hauska, leikittelee osaavasti kielen kanssa ja sen rakenne toimii. Vitsejä ei selitetä auki vaan asioita jätetään rohkeasti myös tulkinnanvaraiseksi.

Kekseliäitä ja hyvin esitettyjä hahmoja riittää, vaikka pari teennäisempääkin löytyy. Lapsinäyttelijät tuntuvat kaikki olevan lahjakkuuksia: päärooleissa nähtävät Mikael Ehn ja Veetu Hietanen mutta myös esimerkiksi Sira Junno ja Verneri Tinkanen pääsevät varastamaan show’n.

Monipuolisesta scoresta vastaa Torsti Spoof. Elokuvassa on myös pari sitä varten tehtyä laulua. Laulut toimivat, mutta osa niistä jää kokonaisuuden kannalta aavistuksen irrallisiksi. Ehkä hieman yllättäen lopun yksinkertaiselta vaikuttava laulu onnistuu kaivamaan katsojasta esiin enemmänkin tunnetta. Vaikka Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka on tyylillisesti moderni, se tuntuu originaalilta Heinähatun ja Vilttitossun (2002) tapaan.

Yltiösiirappinen loppu olisi tuntunut hävyttömältä, ellei kokonaisuutta olisi rakennettu niin taitavasti – kaikki on tehty pilke silmäkulmassa, tarkasti itseään reflektoiden. Nuoremmille katsojille tietyt kliseet esimerkiksi lopussa saattavat näyttäytyä aitona tunteena, mutta varttuneemmat voivat nähdä siinä myös terävää parodiaa kokoperheen elokuvista.

Jesse Raatikainen

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -elokuvan traileri

Lisää luettavaa