Evil Dead Rise

Evil Dead Rise on erinomaisen verinen ja tunnelmallinen kauhuelokuva, joka kunnioittaa Sam Raimin alkuperäistä visiota mutta päivittää sen omaan aikaamme. (Ikäraja K-16)

20.4.2023 11:34
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 21.04.2023

Sam Raimin kasarikauhuklassikko The Evil Dead poiki aikoinaan huiman trilogian, joka muuttui kovan luokan kauhusta veriseksi hassutteluksi. The Army of Darkness, trilogian kolmas elokuva vuodelta 1993, on viihdyttävä seikkailu, mutta ei se kyllä pelottava ole.

Uruguyalaisohjaaja Fede Álvarezin vuoden 2013 Evil Dead oli aidon pelottava ja veret seisauttavan brutaali elokuva, josta yleisöt ja kriitikot pitivät. Álvarez onnistui herättämään kuolleeksi luullun elokuvasarjan takaisin henkiin, mutta jatkoa ei kuitenkaan kuulunut.

Irlantilainen kauhulupaus, Lee Cronin, joka ohjasi upean The Hole in the Ground -elokuvan, tuo elokuvasarjan nyt takaisin, ja onkin ilo ja kunnia kertoa, että Evil Dead Rise on erinomainen. Raimi ja alkuperäisten leffojen sankari Bruce Campbell ovat myös mukana tuottamassa elokuvaa.

Evil Dead Rise alkaa selkäpiitä karmivalla kohtauksella, jossa verta lentää heti alkuunsa. Tämän jälkeen tarina hyppää ajassa taaksepäin edelliseen päivään. Beth (Lily Sullivan) ilmestyy sisarensa Ellien (Alyssa Sutherland) ovelle. Sisarusten välit ovat hieman kiusalliset, eikä tilannetta auta että Ellien mukulat (Morgan Davies, Gabrielle Echols ja Nell Fisher) löytävät hurjan näköisen kirjan parkkihallista.

Kyseessähän on tietysti pahamaineinen kuolleiden kirja eli Necronomicon, jonka avulla demonit pääsevät aiheuttamaan kauhua ja kaaosta maan päällä. Perhe joutuu pian taistelemaan hengestään demoneita vastaan, mikä on helpommin sanottu kuin tehty, kun Elliesta tulee riivattu.

Evil Dead Rise on ehkä koko elokuvasarjan julmin ja kauhistuttavin elokuva, mutta koska kyseessä on Evil Dead, tämähän on tietysti kohteliaisuus. Cronin herkuttelee ja mässäilee verellä ja suolenpätkillä, mutta kyseessä on myös pirullisen hauska elokuva. Evil Dead Rise tuntuukin aidolta Evil Dead -elokuvalta, joka ymmärtää mitä moderni Evil Dead -fani haluaa nähdä.

Lily Sullivan on elokuvan pakollinen final girl, mutta hän jää hieman vaisuksi, varsinkin jos häntä vertaa Campbellin ikoniseen Ash Williamsiin tai vuoden 2013 leffan Miaan. Beth on elokuvan heikoin ja kliseisin hahmo mutta onneksi Alyssa Sutherland varastaa shown Ellien roolissa. Sutherlandin rooli on fyysinen ja vaativa, mutta näyttelijätär suoriutuu siitä tyylillä.

Evil Dead -elokuvat sijoittuvat yleensä metsän keskellä sijaitseviin mökkeihin, mutta Evil Dead Rise tuo kauhun kaupunkiin. Vaikka elokuvan tapahtumat sijoittuvat lähinnä Ellien asuntoon, tuo uusi, urbaani sijainti elokuvaan hyvää vaihtelua. Elokuvasta löytyy myös hykerryttävän hyviä, vanhanaikaisia erikoisefektejä.

Jos elokuvasta täytyy jotain valittamisen aihetta löytää, niin Cronin on ahtanut elokuvaansa hieman turhan monta viittausta muihin elokuviin. Evil Dead Rise matkii Hohtoa ja lopusta löytyy hieman The Thing -tunnelmaa, mutta Croninin elokuva on parhaimmillaan, kun se keskittyy olemaan herkullisen överi kauhuraina.

Maria Lättilä

Evil Dead Rise -elokuvan traileri

Lisää luettavaa