Maa: Uusi-Seelanti

Deathgasm

Uusiseelantilaiset genre-elokuvantekijät osaavat totisesti hommansa. Peter Jacksonin Braindead ja Bad Taste ovat jo todellisia kulttiklassikoita. Viime vuonna sai ensi-iltansa hykerryttävän hauska Jemaine Clementin ja Taika Waititin yötäkin mustempi satiiri What We Do in the Shadows, josta muodostui niin suuri hitti, että se on jo saamassa jatkoa.

What We Do in the Shadows

Jo viime vuonna maailmanensi-iltansa saanut riemastuttava musta komedia What We Do in the Shadows on vihdoin ja viimein päässyt myös Suomen valkokankaille. Flight of the Conchords -tv-sarjasta paremmin tuttu jätkäjoukko ihastuttaa ilmiömäisen luonnollisella näyttelemisellään elokuvassa, joka suorastaan pursuaa toinen toistaan synkempiä vitsejä. Tabuja rikotaan ja poliittinen korrektiuskin on tulilinjalla.

Hobitti – Viiden armeijan taistelu

Alkuperäisen kirjan pienestä satuseikkailu kolmiosaiseksi elokuvaspektaakkelisarjaksi laajentunut Hobitti huipentuu Viiden armeijan taistelussa. Se käynnistyy aikaisempia osia vauhdikkaammin, sillä Hobitti – Smaugin autioittama maa päättyi cliffhangeriin, jossa määränpäähänsä saapuneiden kääpiöiden herättämä lohikäärme oli matkalla tuhoamaan ihmisten asuttamaa Järvikaupunkia.

30 päivää kaamosta

Yhden 1990-luvun persoonallisimmista musiikkivideoista, Aphex Twinin Donkey Rhubarbin ohjaaja David Slade debytoi pitkän elokuvan ohjaajana parin vuoden takaisella psykodraamalla Hard Candy, josta kehittyi merkittävä festivaalihitti. Sladen toinen ohjaustyö 30 päivää kaamosta edustaa kohtuullisen hyvin tuotantoarvoin varustettua uutta kauhuelokuvaa.

Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu

Lännen ihmisten armeija liittolaisineen kohtaa Mordorin kätyrit taistelussa Keskimaan herruudesta Sormuksen kantajien seikkaillessa vihollismaaperällä. Minas Tirith, Lännen vartiotorni Sauronin joukkoja vastaan, on uhattuna. Ihmisten yhtenäisyys on silti vielä hakusessa ylpeyden ja vanhojen kaunojen erottaessa entisestään muinaisten kuninkaiden ajoista erilleen ajautuneita kansoja. Aragornin (Viggo Mortensen) on jätettävä yksinäisen kulkijan menneisyytensä taakseen ja lunastettava paikkansa ihmisten johtajana. Toisaalla mahtisormuksen taakka painaa raskaasti sitä kuljettavaa Frodoa (Elijah Wood) lietsoen vallanhimoa, vainoharhaa ja sekoittaen ymmärrystä todellisesta lojaalisuudesta. Vaikuttaa siltä, ettei hyvää lopputulosta ole lainkaan olemassa. Vaikka hyvän voimat voittaisivatkin, merkitsee Sormuksen sota haltioiden, velhojen ja muiden tarunhohtoisten olentojen aikakauden päättymistä ja ihmisten ajan alkamista.