They Shall Not Grow Old

/ GENRE ENSI-ILTA 17.05.2019 TÄHDET

Peter Jacksonin sotadokumentti esitetään Espoo Cinén päätoselokuvana, minkä jälkeen se nähdään myös teatterilevityksessä.

Peter Jacksonin sotadokumentti on koostettu ensimmäisen maailmansodan aikaisista brittiläisistä arkistomateriaaleista. Laurence Binyonin runosta nimen saanut They Shall Not Grow Old alkaa pienenä mustavalkoisena kaitafilminä mutta laajenee täyteen valkokangaskokoon ja saa samalla värit.

Dokumentissa esitetään brittisotilaiden taival ensimmäisessä maailmansodassa armeijaan värväytymisestä sodanjälkeiseen elämään saakka. Elokuva on omistettu Jacksonin brittiläiselle isosisälle, joka palveli sodassa kersanttina.

Restauroidun ja käsitellyn kuvamateriaalin lisäksi kuullaan ääninauhoja, joissa sotaveteraanit kertovat kokemuksistaan. Dokumentissa ei nähdä puhuvia päitä, eikä siinä ole erillistä kertojaääntä lainkaan. Kuvamateriaalista ja muisteloista syntyy vaikuttava yhdistelmä.

Ensimmäisen maailmansodan aikaan kuvattu materiaali on alun perin paitsi mustavalkoista myös vailla ääntä. Jacksonin tiimi on lisännyt filmeihin ääniraidan, jossa sotilaiden puheita on jälkiäänitetty. Mukaan on lisätty myös tykkien jylinää, saappaiden kopinaa ja muita asiaankuuluvia ääniefektejä.

Elokuvassa kuullaan yli sadan sotilaan kertomuksia, mutta heidän nimiään ei kerrota ennen kuin lopputeksteissä. Historiallisia tietoja, kuten päivämääriä tai tapahtumapaikkoja, paljastetaan hyvin vähän. Se on oikeastaan hyvä ratkaisu, sillä katsoja voi keskittyä kuuntelemaan sotilaiden kertomuksia ja katsomaan kuvamateriaalia.

Jackson on käyttänyt muutakin kuin liikkuvaa kuvaa: mukana on still-kuvia, joita on kekseliäästi animoitu. Varsinaisista taisteluista ei ole ilmeisesti ollut filmimateriaalia paljoa saatavilla, sillä niitä kuvitetaan piirroksilla ja animaatiolla. Sen sijaan nähdään järkyttävää materiaalia, jota on kuvattu taisteluiden jälkeen. Kuolema, tuska ja epäinhimilliset olosuhteet ovat läsnä monissa otoksissa.

Mukana on myös hyväntuulisia jaksoja, joissa sotilaat viettävät joutohetkiä, laittavat ruokaa tai soittavat ja laulavat. Sodan kauhut tulevat konkreettisesti katsojan nähtäville ja kuuluville, mutta osa sotilaista suhtautui sotaan yllättävän kevyin mielin ja pitivät sitä jonkinlaisena seikkailuna.

Teknisesti They Shall Not Grow Old on upea saavutus. Värit, ihmisäänet ja efektit on lisätty mustavalkoisiin mykkäfilmeihin saumattomasti ja todentuntuisesti. Jos ei tietäisi, voisi kuvitella värien ja äänien olevan aitoja.

Ennen kaikkea They Shall Not Grow Old on kuitenkin sodanvastainen kannanotto. Vaikka elokuvalla ei ole varsinaista kertojaa, sen viesti ei jää epäselväksi. Ensimmäisessä maailmansodassa kuoli valtava määrä sotilaita täysin turhaan, ja nuorimmat heistä olivat vain viisitoistavuotiaita.

Suomessa They Shall Not Grow Old nähdään teattereissa kaksiulotteisena, mutta siitä on olemassa myös 3D-versio.

Jussi Huhtala


YouTube video