Hobitti – Viiden armeijan taistelu

/ GENRE , , ENSI-ILTA 10.12.2014 TÄHDET

Alkuperäisen kirjan pienestä satuseikkailu kolmiosaiseksi elokuvaspektaakkelisarjaksi laajentunut Hobitti huipentuu Viiden armeijan taistelussa. Se käynnistyy aikaisempia osia vauhdikkaammin, sillä Hobitti – Smaugin autioittama maa päättyi cliffhangeriin, jossa määränpäähänsä saapuneiden kääpiöiden herättämä lohikäärme oli matkalla tuhoamaan ihmisten asuttamaa Järvikaupunkia.

Mutta koska elokuvan nimi ei ole Viiden armeijan ja lohikäärmeen taistelu, Smaug poistuu pian kuvasta ja näyttävä tuho saa antaa tilaa sen jälkimainingeille. Järvikaupungin asukkaat haluavat kääpiöille antamastaan avusta luvatun korvauksen, jolla voisivat rakentaa elämänsä uudelleen, ja haltiat peräävät vielä vanhempien vääryyksien oikaisemista.

Vaikka Yksinäistä vuorta ei enää hallitse lohikäärme, leijuu sen saleissa edelleen lohikäärmetauti, kantajansa ahneudesta ja vainoharhaisuudesta hulluksi ajava sairaus. Kun Thorin Tammikilpi (Richard Armitage) on johdattanut pienen retkikuntansa kääpiöiden vuoren sisään louhimaan valtakuntaan, on hänen elämältään tavallaan kadonnut tarkoitus. Sen tilalle astuu ensin pakkomielle vuoren puolustamisesta, joka hyvin pian korvautuu huoli valtavan kulta- ja jalokiviaarteen pienimminkään murusen joutumisesta vääriin käsiin. Edes lähipiiri ei ole vapaa epäilyistä, kun kääpiömahdin symbolia edustavaa jalokiveä ei löydy lohikäärmeen kasaamista kultakeoista.

Kyseisen Arkkikivenhän korjasi talteen kääpiöretkikunnan murtovarkaaksi värvätty hobitti Bilbo Reppuli (Martin Freeman), joka ensimmäisenä löysi tiensä vuoren sisään Smaugin aarrekasoihin. Ystävänsä kasvavan ahneuden ja mielipuolisuuden nähdessään hän ei enää ole varma, kannattaako hänen lietsoa niitä kirotuksi väitetyllä helyllä. Thorinin syödessä sanansa ja kääntäessä selkänsä kunnialleen Bilbo joutuu pohtimaan onko petos parasta ystävyyttä.

Viiden armeijan taistelu on sävyltään kolmikon synkin. Vaikka mukana on edelleen yksi niljakkuudessaan hassu hahmo ja yksittäisiä vitsejä heitetäänkin, loistavat edellisten osien slapstick-komiikka ja humoristisesti venytetyt takaa-ajot poissaolollaan.

Kääpiökuninkaan julistaessa sodan ihmisille ja haltioille käynnistyykin saagan viimeisen osan toiminnallinen huipennus, Episodinkin sivuilla etukäteen päivitelty kolmevarttinen taistelukohtaus. Tuottaja-käsikirjoittaja-ohjaaja Peter Jackson on kuitenkin melkoinen guru, sillä elokuva ei muutu pelkäksi sotimiseksi, kun örkit vielä iskevät salakavalasti kolmen keskenään kinastelevan kansakunnan kimppuun.

Kaikkia osapuolia koskettavat henkilökohtaiset ja suuremmatkin tarinalinjat jatkuvat taistelun tiimellyksessä ja saavuttavat päätöspisteitään silloin kuin se Keski-Maa-jatkumossa on mahdollista. Välillä tarinat päättyvät onnellisesti välillä vähemmän iloisesti, ja paikoin kyynelhanoja yritetään puristaa turhankin pateettisesti. Niin yksittäiset urheudenosoitukset kuin massiiviset sotavoimien yhteeniskemiset on toteutettu näyttävästi, vaikka erinäiset tietokoneavusteiset supersankaritempaukset epäluonnollisilta näyttävätkin. Niitä ei onneksi kaiken toiminnan keskellä pahemmin ehdi jäädä hautomaan.

Langanpätkien solmiminen aiheuttaa myös ongelmia, sillä niissä on käsiteltävä myös Hobitti-tarinaan Taru sormusten herrasta -jälkikaneeteista mukaan otetut toppaukset. Gandalf-velhon (Ian McKellen) kohtalo uudelleen nousseen pahan Dol Guldur -rauniolinnassa on tällaisia tapauksia. Sen toiminta on muusta elokuvasta irrallista ja mittasuhteiltaan jopa hieman hölmöä kehystarinan eeppisyyteen verrattuna. Se ei palvele kokonaisuutta millään tavalla, vaan pakottaa ottamaan mukaan henkilöitä, joiden merkitystä vähemmän fanaattiset Sormusten herra -fanit joutuvat kyselemään vierustovereiltaan.

Välillä hymyilyttää myös se, kuinka katsojalle jaksetaan yhä uudelleen toistaa, että örkit ja muut pahan asevoimat on synnytetty ja kasvatettu sotaa varten. Sitten ne kaatuvat kuin dominopalikat pienimmästäkin töytäisystä, koska muuten miljoonapäinen hirviöarmeija pyyhkäisisi kourallisisista koostuvat päähenkilöt kerralla tieltään.

Jos elokuvaa aivan rehellisesti miettii, ei viimeinen tähti ehkä sittenkään tule pelkästään sen toimivuudesta omilla ehdoillaan, vaan mukana on gloriaa saagan kunniakkaasta loppuun saattamisesta. Viimeiset kuvat sitovat tarinan lopun niin seikkailun kaksi vuotta sitten käynnistäneeseen Hobitti – Odottamaton matka -elokuvaan kuin myös ilmiön aloittaneeseen Taru sormusten herrasta -trilogian alkutunnelmiin.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat