What We Do in the Shadows

8.12.2015 16:44
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 11.12.2015

Jo viime vuonna maailmanensi-iltansa saanut riemastuttava musta komedia What We Do in the Shadows on vihdoin ja viimein päässyt myös Suomen valkokankaille. Flight of the Conchords -tv-sarjasta paremmin tuttu jätkäjoukko ihastuttaa ilmiömäisen luonnollisella näyttelemisellään elokuvassa, joka suorastaan pursuaa toinen toistaan synkempiä vitsejä. Tabuja rikotaan ja poliittinen korrektiuskin on tulilinjalla.

Mukadokumentti kertoo maahanmuuttajataustaisista kämppiksistä, joiden elämää seurataan usean kuukauden ajan. Elokuva on myös satiiri tosi-tv-ohjelmista. Leffa näyttää tosi-tv-voyeurismin todellisen, mustemman puolen.

Elokuvan kolme kämppistä ovat hyvin tutunoloisia stereotypioita, joita voi bongata jokaisesta bigbrotherista ja jerseyshoresta. On jengin kovis Deacon (Jonny Brugh), jolla on oma musta historiansa natsikytköksineen kaikkineen. Toisessa ääripäässä on Viago (Taika Waititi), joka on hyvin äidillinen ja pehmeä hahmo. Hän on porukan romantikko ja yleispositiivinen luonne. Kolmantena karikatyyrinä häärää machomies ja todellinen naistennielijä Vladislav (Jemaine Clement), jonka elämä pyörii vain ulkonäön, naisten ja hyvän ruoan parissa, ja jolla on tietenkin myös hankala menneisyys ex-naisensa kanssa.

Talossa asuu myös neljäs hieman hämäräperäisempi hahmo Petyr (Ben Fransham), jonka menemisistä ja tulemisista ei oikeastaan kukaan osaa sanoa mitään. Asetelmaa voi verrata vaikkapa vanhaan brittikomediaan Älypäät, joka riemastutti katsojia 80-luvun alussa. Meno on paikoin yhtä absurdia ja älyvapaata.

Mukadokumentissa seurataan kuinka kaverijoukko selviytyy normielämästä Wellingtonissa, Uuden-Seelannin pääkaupungissa. Arkielämään kuuluvat niin tiskaaminen, vuokranmaksu kuin naapurihaitat sekä ruoanlaitto. Yön tullen jätkät haluavat kuitenkin bailata, eikä tapaturmiltakaan vältytä, vaan veri lentää paikoittain todella komeassa kaaressa. Välillä otetaan hieman myös erää eläimellisen naapurijengin kanssa.

Pitäisi ehkä myös mainita, että What We Do in the Shadowsin päähahmot ovat vampyyreitä ja vihollisjengi koostuu ihmissusista. Elokuvasta tuleekin mieleen maanmies Peter Jacksonin gorentäyteinen varhaistuotanto, joten katsojat ovat hyvässä seurassa koko ihastuttavan kammottavan puolitoistatuntisen. Ehdottomasti lähivuosien hauskimpia elokuvia.

 

What We Do in the Shadows -elokuvan traileri

Lisää luettavaa