Fading Gigolo

24.4.2014 09:50
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 25.04.2014

Hellä, höhlä ja harmiton Fading Gigolo on perinnetietoinen seksikomedia, joka heilauttaa kulunutta mutta rakasta New York Yankees -lippistä Woody Allenin urbaanien ihmissuhde-elokuvien suuntaan.

John Turturron viides ohjaustyö seuraa kahden sivistyneen sinkkumiehen, Fioravanten (Turturro) ja Murrayn (Allen), yllättävää yritystä kääriä dollareita kotikutoisessa paritusbisneksessä. New Yorkin etniset ryhmät elävät rinta rinnan Turturron värikkäässä käsikirjoituksessa, jossa on myös aimo annos Spike Leetä.

Prostituutioidea on antikvariaattiaan lopettelevan ja akuutista rahapulasta kärsivän Murrayn. Hän tuntee hehkeän lääkärin (Sharon Stone), joka etsii kypsää kumppania kimppakivaan. Murrayn mukaan Fioravante on hommaan omiaan: sulava ja sutjakka muttei liian komea.
Ujo kukkakauppias estelee ensin, mutta kun koemakuu onnistuu yli odotusten, ei miesten suunnitelmilla ole rajoja. Sanavalmis Murray toimii sisäänheittäjänä, ja sielukas mutta viriili Fioravante vastaa laadukkaasta asiakaspalvelusta.

Woody Allen, joka vielä kahdeksankymppisenä selvästi nauttii näyttelemisestä, on puheliaan parittajan roolissa kuin kotonaan. Valkotukkainen Murray on kiltimpi, pehmeämpi ja itsevarmempi versio takavuosien Allen-hahmoista. Opportunismiin taipuvainen Murray tarjoaa särmikkään vastaparin Turturron samettisilmäiselle donjuanille.

Yli kuusikymmentä elokuvaroolia tehnyt Turturro on luonnenäyttelijöiden aatelia. Spike Leen ja Coen-veljesten elokuvien hermostuneenherkkä vakiokasvo tuo rooleihinsa väistämättä myös hiljaista huumoria.

Ohjaajana Turturro on epätasaisempi. Romance & Cigarettes (2005) oli erikoinen ja horjuva musikaali. Vaikka Fading Gigolossa on sydäntä ja nostalgista lämpöä, on Turturron jälki monin paikoin motivoimatonta ja haparoivaa.

New York on pullollaan yksinäisiä ja äveriäitä naisia, ja viisikymppisellä gigololla piisaa myös nuorta ja nättiä asiakaskuntaa. Fioravante on eräänlainen naiskuiskaaja: hän asettuu aina siihen rooliin mihin hän vaistoaa asiakkaansa miestä kaipaavan. Hän kohtaa naiset kokonaisina sen sijaan, että keskittyisi ainoastaan heidän kehojensa tarpeisiin. Sensitiivisyydestä on erityistä etua silloin, kun nainen on niin lukossa kuin hauras rabbin leski Avigal (Vanessa Paradis).

Vaikka Fioravante saa varmasti osansa nautinnosta, ei hän vaikuta hyväksikäyttäjältä. Ero aiempiin valkokankaan donjuaneihin ja heidän saaliisiinsa on selvä. Toisin kuin Alfien (1966) tai American Gigolon (1980) päähenkilöt, Turturron hamesankari ei lähesty vastakkaista sukupuolta laskelmoiden tai narsistisesti, oman mielihyvän kautta. Hän on ammattilainen, joka suhtautuu työhönsä intohimoisesti. Tosin juuri Fioravanten vastustamaton tunneäly taitaa lopulta tulla hänen ja maailman vanhimman ammatin harjoittamisen väliin.

 

Fading Gigolo -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa