Firestarter

Nimestään huolimatta elokuva ei onnistu olemaan kovinkaan liekeissä. (Ikäraja K-16)

16.5.2022 08:46
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 13.05.2022

Firestarter on uusintaversio vuoden 1984 samannimisestä kauhu-, scifi- ja draamaelementtejä yhdistelevästä elokuvasta. Kumpainenkin pohjaa kauhulegenda Stephen Kingin ensimmäiseen suomennettuun romaaniin Tulisilmä vuodelta 1980.

Nuori Charlie-tyttö (Ryan Kiera Armstrong) joutuu ongelmiin holtittomien pyrokineettisten voimiensa kanssa, kun tunnekuohut ottavat hänestä vallan. Vaarallisten valtion tahojen saadessa selville hänen kykynsä ja sijaintinsa alkaa yliluonnollisvoimaisen perheen pakomatka, jonka reitille jää jälkeen lopulta korventuma jos toinenkin.

Elokuvan idea kuulostaa paperilla hyvinkin potentiaaliselta ja jännittävältä. Mielenkiintoisia draaman paikkoja tuntuisi olevan lukuisia – otollista saumaa löytyisi esimerkiksi perinteisempään kasvutarinaan sekä myös syvällisempään pohdiskeluun erilaisuudesta ja sen uhkaavuudesta. Harmillisesti Firestarterin juonikuviot kuitenkin etenevät vain heikohkon säästöliekin voimalla, eikä sen tarjoamista mahdollisuuksista saada otettua kaikkea irti.

Tapahtumista puuttuu aitoa jännityksen tunnetta, eivätkä näyttelijät onnistu luomaan sen suurempia tunnesiteitä hahmojensa ja yleisön välille. Armstrong ja tämän hahmon isää esittävä Zac Efron yrittävät parhaansa päästäkseen sisään päärooleihinsa, mutta käsikirjoituksen heikkous ei tee tehtävästä järin helppoa. Muut hahmot päätyvät tuntumaan kovin ponnettomilta hekin. Efronin uskolliset fanit voivat tosin löytää elokuvasta pienen pilkahduksen kipinää heti sen alkumetreillä.

Elokuvan musiikeista vastaa kauhukonkari John Carpenter yhteistuumin poikansa Cody Carpenterin sekä ystävänsä Daniel Daviesin kanssa. Sävellykset ovat tutun toimivaa 80-luvun henkistä melodisointia, jolla halutaan selvästikin osoittaa kunnioitusta Kingin alkuperäisteoksen sekä sen ensimmäisen elokuva-adaptaation aikakaudelle. Idea on mukava ja jälki elokuvan parhaimpia puolia, mutta loppupeleissä modernimpi soundtrack olisi soveltunut nykyaikaistettuun tarinaan vielä paremmin.

Firestarter on siis melkoisen kehno kokonaisuus, joka ei valitettavasti onnistu säikäyttämään tai nousemaan lupaavuutensa tasolle. Sitä voi kuitenkin pitää katsottavana, mikäli Efron kiinnostaa tarpeeksi ja odotukset on mitoitettu oikeaan skaalaan.

Ira Hurskainen

Firestarter -elokuvan traileri

Lisää luettavaa