Frankenweenie

10.1.2013 14:47
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11.01.2013

Nuori Victor Frankenstein tekee animaatioelokuvia, joiden pääosassa on Victorin ainoa ystävä, Sparky-koira. Isä huolestuu Victorin epäsosiaalisuudesta, ja laittaa tämän pelaamaan baseballia. Traagisen tapahtumaketjun vuoksi Sparky kuolee.

Murtunut Victor saa toivonkipinän, kun koulun hyytävä tiedeopettaja esittelee sähkön vaikutusta hermoverkostoon. Victor kokeilee sähköiskua elottomaan Sparkyyn, joka palaa henkiin – tosin hieman hirviömäisempänä. Victor ei uskalla kertoa muille asiasta, sillä se voisi olla ihmisille kova pala nieltäväksi.

Elokuva pohjaa Tim Burtonin samannimiseen lyhytelokuvaan vuodelta 1984. Näppärästi ja hauskasti Frankensteinia varioineesta lyhäristä on jäljellä löyhä tarinarunko ja joitakin yksi-yhteen toteutettuja kohtauksia. Alkuperäistä konseptia on lihotettu viittauksilla muihinkin hirviöelokuvan klassikoihin kuten Godzillaan ja Draculaan.

Burtonmainen vinksahtuneisuus näkyy lähinnä Victorin koulukavereissa, jotka muistuttavat hirviöelokuvien klassikkohahmoja ja näyttelijöitä. Hillitty visuaalisuus yhdistettynä mustavalkoisuuteen tekee elokuvasta Burtonille epätyypillisen hillityn.

Frankenweenie on perinteisen hassu ja harmiton komedia. Pirteäliikkeisen Sparkyn teilailut ovat riemastuttavan hölmöä ja lapsenmielistä slapstickiä. Lopussa elokuva herkuttelee hirviöelokuvaviittauksilla, ja tapahtumat äityvät absurdin hauskoiksi. Syvempää elokuvien tuntemusta ei tarvita, kun viittausten kohteet ovat ikonisia ja muistakin lähteistä tuttuja.

Koominen ja kevyt ote tarkoittaa harmillisesti sitä, ettei elokuva yritä luoda painokasta ja syvemmältä koskettavaa vaikutusta. Monet kiehtovista sivuhahmoista jäävät juonenkuljetuksen välineiksi, vaikka tilaa olisi ollut ihmissuhteille ja moniulotteisemmalle tarinalle.

Painokkainta sanomaa on tieteen ja ihmisten siihen suhtautumisen käsitteleminen. Tiedekokeita täytyy tehdä rakkaudesta aiheeseensa, vaikka ymmärtämättömät ihmiset eivät huomaisikaan eroa sen ja vääristä motiiveista tehdyn tieteen välillä.

Frankenweenie on parhaimmillaan hervottoman hauska ja näppärä komedia, jonka rakkaus viittauskohteisiinsa on hellyttävää. Kevyt katselukokemus haihtuu kuitenkin mielestä harmillisen nopeasti.

Frankenweenie -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa