Get the Gringo

13.7.2012 12:55
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13.07.2012

Mel Gibson on näkynyt viime vuosina julkisuudessa enemmän juorupalstoilla kuin elokuviin liittyvissä uutisissa. Miehen riitaisat ihmissuhteet ja kännihuuruiset kommentit ovat nousseet otsikoihin säännöllisesti, ja elokuvarintamalla on näyttänyt olevan hiljaista.

Negatiivinen julkisuus Gibsonin ympärillä on peittänyt alleen sen tosiseikan, että esimerkiksi tragikomedia Majava (2011), jossa Gibson esitti pääosaa, oli yllättävän hyvä elokuva.

Huippuvuosinaan Gibson on osoittanut olevansa sekä vahva näyttelijä että osaava ohjaaja. Braveheart (1995) voitti peräti viisi Oscaria. Gibsonin ohjaaman The Passion of the Christ (2004) -elokuvan sisällöstä voi olla monta mieltä, mutta siinäkin oli kiistattomia ansioita.

Menestyksen vuosista on kuitenkin aikaa, ja Gibsonin ryvettyneestä markkina-arvosta kertoo ehkä sekin, että uutta Get the Gringoa ei mainosteta Gibsonin nimellä, vaan julisteen mukaan kyseessä on elokuva ”Braveheartin ja Apocalypton tuottajilta”.

Get the Gringossa Gibson tavallaan palaa juurilleen. Se palauttaa mieleen Gibsonin supertähdeksi nostaneet Tappava ase -elokuvat tai vaikkapa dekkarifilmatisoinnin Payback (1999), joka jäi vähemmälle huomiolle. Kertojaäänessä voi kuulla myös kaikuja klassisista film noir -elokuvista. Get the Gringo on sähäkkä toimintakomedia, jossa väkivalta, Shawshank Redemption, latinomusiikki, Clint Eastwood ja tupakanpoltto jotenkin kaikki liittyvät löyhähkösti toisiinsa.

Elokuvan nimi piti alun perin olla How I Spent My Summer Vacation, ja tuolla nimellä elokuva on julkaistu muun muassa Isossa-Britanniassa. Hieman hämmentävä nimi vaihdettiin iskevämmäksi Get the Gringoksi, mutta Yhdysvalloissa elokuva ei silti päässyt teatterilevitykseen lainkaan. Hienoa että Get the Gringo pääsi Suomen teattereihin, mutta suurta hittiä siitä tuskin meilläkään tulee. Siihen se on aivan liian väkivaltainen ja rosoinen.

Gibsonin esittämä päähenkilö on nimetön mies, joka lopputeksteissäkin on saanut pelkästään nimen Driver eli kuski. Elokuva lähtee käyntiin valmiiksi talla pohjassa. Hillittömässä takaa-ajojaksossa kuski pakenee poliiseja pellenaamari päässään ja verta vuotava rikoskumppani kyydissään jossain Yhdysvaltain rajavyöhykkeellä ja ajautuu ryminällä Meksikon puolelle.

Meksikossa antisankarimme pääsee välittömästi paikallisten poliisien hoiviin ja joutuu erikoiseen avovankilaan, jonne vangit voivat tuoda perheensä mukaan, ja elo on suhteellisen vapaata. Vankiloihin kuuluva kuri ja vankien sisäinen hierarkia ovat kuitenkin arkipäivää. Vankeudessa kuski tutustuu kymmenvuotiaaseen pikkupoikaan (loistavasti näyttelevä Kevin Hernandez) ja hänen äitiinsä (Dolores Heredia). Pikkupojan ja kuskin välille muodostuu hupaisa ystävyyssuhde. Tupakkaa alituiseen pummaava naskali osoittautuu erikoislaatuiseksi tyypiksi. Pojalla on jotain mitä vankilaan tuomittu rikollispomo haluaa – nimittäin hänen maksansa.

Get the Gringo on espanjalaissyntyisen Adrian Grunbergin esikoisohjaus. Grunberg on Gibsonin vanha tuttu. Hän on toiminut apulaisohjaajana Gibsonin ohjaamassa Apocalyctossa sekä Pimeyden ytimessä -elokuvassa, jossa Gibson näytteli pääosaa. Gibson on toiminut yhtenä käsikirjoittajana ja tuottajana ja tehnyt hyvän ratkaisun luottaessaan esikoisohjaajaan. Grunbergin ohjaustyyli on sen verran lupaavaa, että hänestä voi tulla vaikka uusi Quentin Tarantino – tai ainakin uusi Robert Rodriguez. Sen verran sähäkästi ja vauhdikkaasti hän tarinaa kuljettaa ja pitää samalla yllä huumorintajuista virettä.

Get the Gringo voisi hukkua monien lähtökohdaltaan samankaltaisten elokuvien joukkoon. Tyylitajuinen ote tuo kuitenkin vankilaelokuvan lajityyppiin jotain aivan uutta. Jos esimerkiksi Prometheuksen kirurginen operaatio tuntui hurjalta, niin Get the Gringo tarjoaa kohtaukselle varteenotettavan kilpailijan.

Suuri merkitys elokuvan onnistumisessa on Gibsonin roolisuorituksessa. Jatkuvasti pilke silmäkulmassa mutta samalla intensiivisesti roolinsa kantava Gibson on kuin vanhoilla päivillään pahoille teille joutunut Tappavan aseen Martin Riggs. Elokuva kannattaa katsoa jo pelkästään sen takia.

Get the Gringo -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa