Gringo

Hauskasta lähtökohdasta huolimatta lattea toimintakomedia ei pääse vauhtiin. David Oyelowon hauskin ja hulluin roolisuoritus tekee elokuvasta katsottavan.

26.4.2018 16:23
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 27.04.2018

Harold Soyinka (David Oyelowo) on Gringon sympaattinen päähahmo. Haroldin elämää varjostavat tollo pomo Richard (Joel Edgerton) ja Haroldin kaunis vaimo, joka tuhlaa Haroldin rahat ja pariskuntaa uhkaa konkurssi. Kun huhut mahdollisesta yritysfuusiosta uhkaavat Haroldin työtä, Harold päättää lavastaa oman kidnappauksensa työmatkalla Meksikossa saadakseen pomot maksamaan isot lunnaat. Lunnasrahoilla Harold pystyisi aloittamaan uuden elämän, mutta tämähän ei mene aivan suunnitelmien mukaan, sillä firmalla ei olekaan enää vakuutusta. Lisätään soppaan vielä muutama amerikkalainen huumeiden hakumatkalla, Meksikon huumekartellit ja Richardin palkkasoturi-veli, joka värvätään pelastamaan Harold.

Richardia näyttelevän Joel Edgertonin veli Nash Edgerton on Gringon puikoissa, ja ohjaajan kokemuksen puute näkyy. Gringossa on kaikki hauskan toimintakomedian ainekset, mutta lopputulos on lattea ja täynnä turhia juonenkäänteitä. Gringo on hajuton ja mauton, suorastaan unohdettava elokuva, jossa olisi ollut potentiaalia parempaan.

David Oyelowo sen sijaan ansaitsee kaiken maineen ja kunnian. Oyelowo tunnetaan vakavana näyttelijä, onhan hän esittänyt mm. Marthin Luther Kingiä Ava DuVernayn Selma -elokuvassa sekä Othelloa New Yorkin teatterilavoilla. Kenellekään ei varmasti ole tullut mieleen, että Oyelowolla voisi olla mahtavat komedialliset lahjat. Onneksi Edgerton on uskaltanut antaa Oyelowolle mahdollisuuden, sillä lopputulos on silkkaa komediakultaa.

Oyelowon Harold on auttamaton raukkis, mutta myös elokuvan sympaattisin hahmo, jota kannustaa koko elokuvan turhan pitkän keston ajan. Brittiläinen Oyelowo pistää päälle nigerialaisen aksentin, joka on mainio lisä Haroldin hahmoon. Oyelowon vanhemmat ovat Nigeriasta kotoisin, joten aksentti on huomattavasti aidompi kuin esimerksi Jennifer Lawrencen venäläinen aksentti Red Sparrow -elokuvassa.

Charlize Theron on herkullinen seksikkäänä Richardin yhtiökumppani Elainena, joka on mestarijuonittelija ja flirttailee hävyttömästi. Vaikka rooli on kaukana moderneista ja hyvin kirjoitetuista naisrooleista, on Theronilla viekas pilke silmäkulmassa. Joel Edgerton on sopivan limainen elokuvan suurimpana konnana. Kumpikin tuntuu tosin vetävän elokuvan läpi automaattivaihteella.

Siinä missä Oyelowo on aito ja paneutuu rooliinsa ihailtavalla vilpittömyydellä, Gringo tuntuu olevan pelkkä väliprojekti elokuvan suuremmille nimille. Harmi, sillä elokuvassa olisi ollut kaikki ainekset mahtavaan rymistelyyn.

Valitettavasti ohjaaja Edgerton ei kykene hallitsemaan elokuvansa monia juonenkäänteitä ja ne sekoittuvat toisiinsa ilman logiikkaa. Kun lopussa juonet yhdistyvät, elokuva on polkenut paikallaan viimeiset 20 minuuttia, eikä loppuratkaisu ole tarpeeksi tyydyttävä. Vaikka katsoja kannustaa Haroldia hamaan loppuun saakka, Gringo olisi ollut paljon parempi elokuva ilman turhia sivujuonia. Gringo on yllättävän väkivaltainen, mutta ei tarpeeksi väkivaltainen ollakseen särmikäs ja aikuisille suunnattu. Gringo olisi saanut olla räävittömämpi ja hullumpi ollakseen todellinen hitti. Nyt kyseessä on valitettavasti huti, jota edes David Oyelowo ei voi pelastaa.

 

Gringo -elokuvan traileri

Lisää luettavaa